Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Glasbeni preplet ob dnevu žena

10. marec 2014 – Dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk je prvič s prireditvijo obeležila tudi Občina Log - Dragomer. Prireditev, ki jo je v celoti organiziral KUD Kosec, je bila v znamenju glasbe in fotografije.
Na prireditvi ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena, so organizatorji v središče postavili vse ženske. Te so se prepustile razvajanju z mešanico glasbenih zvrsti ter čudovitih fotografij in grafik. S fotografsko razstavo se je občinstvu predstavila Nevena Kralj, ki je motiv za ustvarjanje našla v svetu plesni, v katerem išče možnost slikarsko abstraktnega izražanja. »Plesen bi rada spoznala v detajle, zatopila bi se rada v njene najmanjše delce, ujela praznine med dvema grudicama, raziskovala barve in ne nazadnje njeno raznolikost,« pravi avtorica, ki je plesen fotografirala tako, da je gledalec v njej našel popolnoma nov, neodkrit svet, poln barv in abstraktov. V prostoru pa je bila na ogled še razstava grafik Mihe Eriča, ki se je občinstvu sicer predstavil že ob kulturnem prazniku.

Ta večer pa so na svoj račun prav tako prišle ljubiteljice, pa tudi ljubitelji glasbe različnih zvrsti. Na odru so najprej prepevale domače Spominčice pod vodstvom Katje Hvalica, ki v različnih zasedbah pojejo že deseto leto, zdaj kot ženska pevska skupina Društva upokojencev Log in KUD Kosec. Tokrat so na svoj repertoar uvrstile ljudske pesmi s pridihom gregorjevega ter se s pesmijo Na oknu vrnile v čas svojega otroštva. Popolnoma drugačno glasbo pa sta občinstvu predstavila brata Julijan in Miha Erič ob spremljavi bobnarja Zlatka Đogiča; poslušalce so skupaj zazibali v razigrani svet orglic in energične kitare. Brata Erič ustvarjata glasbo, ki ima korenine v bluesu, razširja pa se tudi na področja psihedeličnega rocka, folka, countryja, funka in eksperimentalnega jazza. Aktivno igrata in nastopata z zasedbami Prismojeni profesorji bluesa, The Đipsiz in Turbo blues, sodelujeta pa tudi z drugimi glasbeniki.

Po morju pa je zadišalo ob nastopu klape Galeb, ki je z dalmatinsko glasbo obiskovalce večnamenskega prostora ponesla v poletne mesece. Zasedbo sestavlja deset ljubiteljev dalmatinske klapske pesmi, zbranih z vseh vetrov. Eden od "galebov", Pave, Ložan z Visa, ki ga je v Slovenijo pripeljala ljubezen, se je predstavil kot pesnik. Dalmatinskemu melosu pa je sledilo petje mešanega pevskega zbora Društva invalidov Vrhnika pod vodstvom zborovodje Jesenovca. Zbor s svojim ubranim petjem poslušalce razveseljuje že kar dvaindvajset let. Tokrat so se predstavili s širokim opusom glasbe, v prvem delu posvečene ženskam in njihovemu prazniku, nato pa so občinstvo popeljali po Sloveniji, pozabili pa niso niti na ljudski in dalmatinski melos ter živahne ritme zborovskega petja.

 

V. E.

Foto: V. E.

Oglejte si tudi