Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Ekskurzija bralnega krožka v Maribor in srečanje s Tonetom Partljičem

Jesenska srečanja bralnega krožka smo obogatili z raziskovalnim izletom v Maribor 3. novembra in s srečanjem s Tonetom Partljičem, ki smo ga spoznavali pred poldrugim letom. Srečanje nam je uspelo organizirati s pomočjo naše Olge in gospe Ane Marije Pušnik, predsednice Kulturnega društva Maribor Studenci, ki sta bili nekdaj pisateljevi sošolki, ter članov KD Studenci (nekaj se nam jih je samoiniciativno pridružilo na junijskem spoznavanju prelepe zamejske Koroške).
Na pot smo se odpravili s kombijem, ki ga je tudi tokrat varno vozil naš Jakob, okrepljeni z Olginim osebnim vozilom, saj bi sicer ne mogli vsi na pot. Člani Kulturnega društva Maribor Studenci, ki se ponaša z bogato, 80-letno tradicijo, so nas sprejeli v svojih prostorih v montažni Marlesovi hiši sredi velikega vrta. Skupaj s svojo predsednico so nas presenetili s toplim sprejemom in pogostitvijo, predstavili so nam delovanje svojega društva, potem pa skupaj z nami pričakali pisatelja Toneta Partljiča, zaradi katerega smo se pravzaprav odpravili na pot. Na kratko smo se predstavili tudi mi, potem pa smo se skupaj z gostitelji prepustili poslušanju njegovih pretresljivih, a tudi radoživih avtobiografskih pripovedi, ki nikogar med nami niso pustile ravnodušnega. Skupaj z njim smo se odpravili še na večini manj znani desni breg Drave s prelepim razgledom na mestno središče, kjer nam je g. Partljič med svojim živahnim, duhovitim in poznavalskim pripovedovanjem, obogatenim s številnimi večini nepoznanimi podrobnostmi, razkrival zanimivo zgodovino tega prelepega mesta, ki se je v toplem soncu kopalo na drugi strani reke. Popeljal nas je mimo Bibičeve, Jančarjeve in Vandotove hiše do Koroškega kolodvora, kjer smo se potem poslovili od njega in od večine naših novih znank. Odpravili smo se na kosilo v pred kratkim odprto romsko restavracijo. Sledil je popoldanski ogled mesta z uradno vodičko, ki smo ga začeli v Mestnem parku, se sprehodili skozi mestno središče in si ogledali vse najpomembnejše kulturnozgodovinske spomenike. Ves čas je bilo z nami tudi več članic KD Maribor Studenci, ki so se izkazale kot izjemno pozorne spremljevalke in odlične poznavalke svojega mesta.

Poslovili smo se vodičke in od svojih gostiteljic ter se odpravili proti domu, polni nepozabnih vtisov, a tudi z grenkim spoznanjem, kje smo in koliko dela nas še čaka, saj za delovanje kulturnega društva v domačem okolju nimamo niti osnovnih pogojev – gostujemo v občinskih in nimamo svojih prostorov, ki so predpogoj za uspešno delovanje kulturnih društev in razcvet kulturnega življenja v domačem okolju, in to na pragu glavnega mesta naše mlade države, na začetku novega stoletja.

Alenka Logar Pleško

Oglejte si tudi