Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Končali z deli na Poti za Stan

Obnova infrastrukture na delu Poti za Stan in Stare ceste je zaključena. Izbrani izvajalec Hidrotehnik je položil več kot kilometer novih infrastrukturnih vodov, sočasno pa je plinovodno omrežje na tem delu občine gradila Energetika Ljubljana. Novo asfaltno prevleko je cesta dobila na začetku novembra.
Avgusta se je na Poti za Stan in Stari cesti začela gradnja vodovoda, meteorne in sanitarne kanalizacije. Projekt je potekal sočasno z gradnjo plinovoda. Kot so nam pojasnili na občini, so dela izvajali skupaj z Energetiko Ljubljana predvsem zaradi nižanja stroškov ter tudi tehnologije izvedbe del, ki zahteva sočasnost pri izvedbi. V okviru projekta so bili na delu ceste Pot za Stan urejeni meteorna kanalizacija za odvajanje meteornih voda, del sanitarnega kanala ter okoli 330 metrov vodovoda. Ta je bil dotrajan, vodovodne cevi so bile namreč položene že pred več kot tremi desetletji, zato je bila investicija precej nujna. Kot smo še izvedeli, je vodovod tako na trasi ulice Pot za Stan, kot na Stari cesti potekal po zasebnih zemljiščih, na katerih v preteklosti niso bila urejena služnostna razmerja o dovoljenem posegu na zemljiščih. 
Dela so potekala tudi na Stari cesti. »Na Stari cesti se je sočasno z gradnjo plinovoda v dolžini 370 metrov izvedel vodovod. Urejen je bil tudi povezovalni vodovod na ulici Lepa pot. Ob tem se je na ulici Pot za Stan uredil tudi ves kanalizacijski sistem, in sicer za odvodnjavanje meteorne vode s cestišča, ter sanitarni kanal, ki pa trenutno še ni v funkciji, ker občina še nima urejenega sistema za odvajanje in čiščenje,« nam je pojasnila občinska uprava. Na trasi, kjer so potekala obnovitvena dela, so urejeni novi vodovodni in plinovodni priključki. Cesto pa so po koncu obnovitvenih del preplastili z asfaltom. Dela so na tem delu Dragomerja potekala že v začetku leta, ko je Elektro Ljubljana posodobilo električno omrežje, občina pa je v cestišče vgradila kabelsko kanalizacijo za javno razsvetljavo.

Občina je v času izvajanja projekta dobila pobudo 50 občanov, ki so zahtevali, da se pri obnovi ceste problematični odsek razširi tako, da bo omogočeno srečevanje vozil in zagotovljena varnost za pešce in kolesarje kot predpisuje pravilnik, ki pokriva to področje. Kot so nam pojasnili na občini, so na občane naslovili obširno pojasnilo, v katerem so razložili, da je bil cilj projekta izgradnja komunalne infrastrukture in ne rekonstrukcija ceste. »Cesta je na celotni dolžini širine 4 do 5 metrov in se bo v prihodnosti tudi širila, tak poseg pa bo zahteval pridobitev površin lastnikov vseh sosednjih zemljišč na potrebni širini in bo hkrati tudi velik finančni zalogaj, ker bo izvedba širitve zahtevala izkop v brežino ter izvedbo AB opornih zidov,« je pojasnila občinska uprava in dodala, da bi bilo potrebno, če bi želeli zadostiti pogojem pravilnika, na zgornjem delu te ulice, na skoraj celotni dolžini rušiti škarpe oziroma ograje. »Prav tako pa se tu izpostavi problem ureditve hudournika Snešak,« so še dodali. Pojasnili so, da je večina lokalnih cest v občini preozkih in so v slabem stanju, zato bi bil pri reševanju te problematike smiseln sistematski pristop.

Delovni stroji izbranega izvajalca Hidrotehnika so na trasi, kjer so potekala obnovitvena dela, ropotali več mesecev. Na Poti za Stan, kjer obvoz ni možen, so bile postavljene delovne zapore, cesta pa je bila vse dni prevozna med 16. in 7. uro. Zato se Občinska uprava prebivalcem zahvaljuje za razumevanje in strpnost ter se jim opravičuje za morebitne nevšečnosti. Te bodo verjetno kmalu pozabljene, saj se bodo tisti stanovalci, ki bodo to želeli, lahko začeli ogrevati z zemeljskim plinom, poleg tega pa bo do njihovih hiš voda pritekla po novih ceveh,

 

V. L. 

Oglejte si tudi