Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Kolesarskih stez pred julijem zagotovo ne bo

Kot smo poročali že v marčevski številki Našega časopisa, ponudbe za gradnjo kolesarskih stez ob regionalni cesti med Lukovico in osnovno šolo niso bile kakovostno pripravljene. Postopek izbire bo zato potekal precej dolgo; če se nad izbiro izvajalca ne bo pritožil nobeden izmed ponudnikov, bi se gradnja po oceni Direkcije Republike Slovenije za ceste v najboljšem primeru lahko začela julija.

V začetku februarja se je zaključil rok za oddajo ponudb za gradnjo 1,6 kilometra dolgega odseka kolesarskih stez od Vrhniške ceste 1 pa skoraj do križišča za osnovno šolo. Ministrstvo za infrastrukturo je, kot smo že poročali, prejelo 16 ponudb. "Postopek izbire izvajalca kolesarske povezave Vrhnika–Brezovica še ni zaključen. Tovrstni postopki trajajo nekoliko dlje, ker gre za velik obseg gradiva, ki ga je treba preučiti," je pojasnila Sandra Kržan z Direkcije RS za ceste. Potem ko bodo pregledali vse dopolnjene ponudbe, bodo imeli ponudniki možnost pritožbe oziroma revizijskih zahtevkov na odločitev naročnika. "Predvidevamo, da bo gradnjo možno začeti julija letos, ali bo temu res tako, pa je odvisno tudi od tega, ali bo vložen zahtevek za revizijo," je dodala Kržanova. Če bo eden izmed neizbranih ponudnikov vložil zahtevo za revizijo, se bo začetek gradnje kolesarskih stez in pločnikov zamaknil še za nekaj mesecev; v tem primeru bi se gradnja lahko začela šele jeseni. Potem ko bodo z izbranim izvajalcem podpisali pogodbo, bo moral ta 1,6 kilometra dolg odsek končati v letu in pol.

Projekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi in je del kolesarske povezave med Brezovico in Logatcem. Na območju med Lukovico in osnovno šolo bodo obstoječi makadam preuredili v mešano prometno površino. Ta bo široka okoli 3 metre in bo od regionalne ceste ločena z novo enostransko jekleno varnostno ograjo, podobno kot na odseku med Drenovim Gričem in Sinjo Gorico. Namenjena bo prometu pešcev in kolesarjev ter dostopu lastnikov parcel in objektov. Na desno stran ceste, v smeri Vrhnike, bodo vgradili nov hodnik za pešce, ki bo predvidoma širok dva metra. Zunaj naselja bo hitrost vožnje omejena na 70 km/h. "V okviru gradnje pododseka skozi naselje Brezovica (od km 1,400 do km 2,670) in odseka izven naselja Brezovica do naselja Log (od km 2,670 do km 4,840) bodo urejena 4 avtobusna postajališča. V slednjem, ki je predmet javnega naročila, ki je v teku, bosta urejeni 2 avtobusni postajališči (AP v km 3,840 levo, AP v km 3,917 desno)." Ob regionalni cesti naj bi v naslednjih fazah kolesarske steze zgradili na celotnem območju Občine Log - Dragomer, v izdelavi je tako tudi projekt za izvedbo kolesarskih stez med osnovno šolo in Jordanovim kotom.


Besedilo in fotografija: V. E .

Oglejte si tudi