Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Kaj predlagamo v KUD Kosec v pomladnih mesecih

V Sekciji za kulturno izobraževanje KUD Kosec smo se odločili za nekaj zanimivih izletov s kulturno-izobraževalno vsebino. Predstavitev izletov in prijavo za udeležbo bomo organizirali 4. aprila ob 19. uri na Osnovni šoli Log - Dragomer, učilnica št. 10. Vabljeni!

Naši predlogi so:

 

APRIL – PO STOPINJAH OGLEJSKIH PATRIARHOV

Vožnja do gradu Devin, ki kljubuje času na strmi skali. Prvotni lastniki gradu so bili oglejski patriarhi. V tem romantičnem gradu je kot gost kneginje bival pesnik Rainer Maria Rilke in tu ustvaril znamenite Devinske elegije. Po ogledu gradu in čudovitega parka se odpeljemo do Ogleja. Ta nekdaj silno pomemben kraj je ohranil mnogo arheoloških zakladov. Občudujemo lahko nekdanje rimsko pristanišče, mnogo arheoloških zakladov, predvsem pa znamenite oglejske mozaike z začetkov krščanstva. Predstavljajo največjo arheološko zanimivost v evropskem prostoru. Sledi kratka vožnja do otoka Gradež, do katerega vodi cesta po nasipu. Tu nas čaka ladja, ki nas odpelje po gradeški laguni do otoka Barbana, ki je še danes znana božja pot. Na tem otoku je patriarh Elija že pred 1.200 leti posvetil svetišče v čast Mariji. Po daljšem postanku in ogledu cerkve se z ladjo vrnemo na Gradež. Sledi ogled dveh prastarih cerkev in sprehod po čudoviti urejeni obalni poti, nato pa pot domov.

 

MAJ – TAM KJER TEČE BISTRA ZILJA

Z avtobusom se povzpnemo na goro Dobrač (visoko pribl. 2.000 m), od koder je prekrasen razgled na Ziljsko-Dravsko dolino. Pred stoletji se je ob silnem potresu del Dobrača podrl in ta podor si še danes ogledujemo kot zanimivost. Nato se odpeljemo v vas Bistra na Zilji, kjer se srečamo z zavedno koroško Slovenko, ki nam predvaja film o "štehvanju" in pripoveduje o slovenstvu na Koroškem. Po želji v njeni lepi starinski gostilni naročimo kosilo. Pot nadaljujemo mimo Šmohorja v Koče, kjer lahko občudujemo farno cerkev. Nato se po slikoviti gorski cesti prek Ziljskih Alp zapeljemo v Dravsko dolino. Blizu kraja Dole zavijemo v izjemno slikovito hribovsko vasico Irschen, ki se ponaša z 900 let staro cerkvijo sv. Dionizija. V tej vasici je velika zanimivost postalo zeliščarstvo; skoraj vsa vas se ukvarja s pridelovanjem ali predelovanjem zelišč. Tu lahko občudujemo najrazličnejše rastline v naravni obliki in kupujemo zanimive izdelke iz zelišč, tj. kreme, čaje, napitke, tinkture, šampone, mila in še in še. Vasica je res svojevrstno doživetje. Sledi še pot proti domu po dolini Drave.

 

JUNIJ – po izbiri 

1. Prvi teden v juniju se bomo s ceste Na Grivi 43 v Dragomerju z avtomobili ali kolesi odpeljali na ogled učne poti v Bevkah. Prepustili se bomo objemu barjanskega mozaika in odkrivali, kako je človek na barjanski ravnici živel nekoč in kako živi danes.

 

2. Izlet v LUNGAU. Skozi karavanški predor se bomo namenili v Avstrijo. Najprej se bomo ustavili v kraju Zederhaus. Tam imajo vsako leto 24. junija, na dan sv. Janeza Krstnika, krajevno žegnanje. Vsa vas sodeluje pri izdelavi velikih butar, ki merijo od 6 do 8 metrov, vsaka pa je okrašena s 60.000 cvetovi. Teh butar, ki jih imenujejo "prangstange", napravijo 10, v veliki procesiji, ki jo pripravijo na ta dan, pa jih smejo nositi le neporočeni fantje.

Pot se bo nadaljevala proti kmetiji Seppa Holzerja, prav tako v pokrajini Lungau. Holzer na svoji kmetiji (na nadmorski višini več kot 1.000 m) na način permakulture goji neverjetno eksotične rastline in prideluje sadje, kot so pomaranče in ananas.

 

3. Enodnevni izlet na Dunaj  NAJLEPŠI DUNAJSKI PARKI

Vožnja do Dunaja, panoramski ogled mesta po Ringu in ogled palač: državna opera, dvorno gledališče, parlament, muzeji, borza, mestna hiša, Dvorni grad … Sledi sprehod v staro mestno jedro ter ogled ulic Kohlmarkt, Graben, Štefanov trg s katedralo in Koroško cesto. Nato se sprehodimo v Ljudski park (Volksgarten), ki slovi kot najelegantnejši park vrtnic na svetu. Tu uživamo v opojnih vonjavah vrtnic, ki nas razveseljujejo v vseh velikostih, barvah in oblikah. V parku je tudi kavarna, kjer si lahko privoščimo pravo dunajsko kavo. Sledi ogled grajskega vrta (Burggarten), kjer lahko občudujemo kipe in lepe parkovne zasaditve: grme in drevesa. Še sprehod v mestni park (Stadtpark), skozi katerega se vije rečica Wien in ustvarja majhno jezerce. Tudi tu se kar težko nagledamo vseh prelepih rož in grmov. Med drugimi kipi stoji tu tudi zlati kip Johanna Straussa. Kasneje se z avtobusom zapeljemo še do Schönbrunna, letne rezidence Habsburžanov. Tukajšnji park je zasnovan v baročnem slogu in slovi kot eden najlepših v Evropi. Povzpnemo se na griček z Glorietto, kjer si v kavarnici s čudovitim razgledom po mestu in parku malo oddahnemo od vsega lepega. Še pot domov, kamor prispemo v poznih večernih urah.

 

To so naši predlogi. Vse izlete bo brezplačno strokovno vodila naša občanka in vodička Milica Lavrenčič. Predstavitev izletov bomo organizirali na Osnovni šoli Log - Dragomer (učilnica št. 10) 4. aprila ob 19. uri; takrat bomo zbirali tudi prijave na izlete in posredovali dodatne informacije. Vljudno vabljeni in na snidenje!

 

KUD Kosec

Anica Vengust

Oglejte si tudi