Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Vloga za kanalizacijo še ni bila oddana

Pred enim mesecem smo poročali, da naj bi Občina Log - Dragomer do konca marca oddala vlogo za pridobitev kohezijskih sredstev za odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice v finančni perspektivi 2014–2020. A se to ni zgodilo, pa ne zato, ker na oddajo ne bi bili pripravljeni na občini, temveč zato, ker na ministrstvu še niso pripravili obrazcev.

Vloga za pridobitev evropskih kohezijskih sredstev za gradnjo kanalizacije in čistilne naprave v Občini Log - Dragomer je pripravljena, nam je potrdil župan Miran Stanovnik in dodal, da zdaj čakajo le še na potezo države. »Mi imamo vse pripravljeno, vendar vloge nimamo kam oddati. To je tako, kot da bi rekel, da ne moremo oddati pisma, če nimamo nabiralnika,« je stanje slikovito opisal župan.

Povedal nam je, da ministrstvo podaljšuje roke, krožijo pa različne informacije o datumu, ko bodo na tej instituciji pripravljeni na sprejem vlog za pridobivanje evropskih sredstev. Stanovnika roki ne skrbijo, saj je občina pripravljena, da takoj, ko jim bodo dali zeleno luč, vlogo odda.

Kot smo že poročali, se z novo finančno perspektivo financiranje naj ne bi spreminjalo. Evropski kohezijski sklad naj bi še vedno prispeval 68 odstotkov sredstev, iz državnega proračuna naj bi pridobili 12 odstotkov sredstev, preostalih dvajset odstotkov pa bo morala pokriti občina. »Kar pomeni, da mora občina zagotoviti 2,400.000 evrov neto v naslednjih petih do sedmih letih. Seveda pa pokriva tudi strošek DDV, kar skupaj nanese 4,941.932 evrov.« Projekt je sicer ocenjen na 14 milijonov evrov. S temi sredstvi naj bi zgradili 23 kilometrov kanalizacijskih vodov, največ na Logu, in sicer skoraj 12 kilometrov, 7,5 kilometra v Dragomerju in tri na Lukovici. V okviru projekta predvidevajo tudi gradnjo čistilne naprave, ki je projektirana na 5000 populacijskih enot. 

 

V. L.

Oglejte si tudi