Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Urejajo papirologijo za visoko cono na Lukovici

Prvi veliki evropski projekt Občine Log - Dragomer je že skoraj končan. Gradbena dela so zaključena, ceste asfaltirane, vgrajena je tudi elektro in strojna oprema, manjka le še dokumentacija za pridobitev uporabnega dovoljenja. Tega naj bi predvidoma dobili do konca leta, nato pa bodo vodohran, prečrpalnico ter del vodovoda vključili v vodovodni sistem.

V drugi polovici septembra so župani občin, ki sodelujejo pri evropsko sofinanciranemu projektu Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice – 1. in 2. sklop, na novinarski konferenci predstavili oba projekta in prisotne seznanili z aktualnimi deli, ki na vseh območjih gradnje vodovoda in spremljajočih objektih potekajo po terminskem planu. Najbližje koncu projekta in s tem formiranju višje tlačne cone so, kot smo lahko slišali, prav v Občini Log - Dragomer, kjer je potrebno urediti le še dokumentacijo. Gradbeni stroji na razpisu izbranega izvajalca GPZ oziroma njegovega podizvajalca Teleg-m so po občini ropotali pol leta, delali pa so na petih predelih vodovodnega sistema. V sklopu projekta so zgradili 100 m2 velik vodohran, prečrpalnico, dva kraka vodovoda ter praznotok iz vodohrana.

 

Do vodohrana vodi urejena javna pot

Občina je sočasno, ob gradnji visoke cone pristopila k izvedbi del, ki niso bila predvidena znotraj tega evropsko sofinanciranega projekta. Tako so bili ob trasi  novega vodovoda obnovljeni hišni priključki, na novo so na omrežje priklopili dva obstoječa objekta ter uredili pot do vodohrana ter odvodnjavanje. S tem so se na občini lotili reševanja zalednih voda in voda, ki pritečejo po gozdni poti ter vedno znova uničujejo gozdno pot, na kar so vrsto let opozarjali  tudi občani. Kot so nam pojasnili na občini, bo odslej ta cesta, ki so jo do sedaj uporabljali kot gozdno pot, dobila status javne poti. V prihodnje bo namreč služila kot dostopna pot do vodohrana, zato bo morala biti primerno vzdrževana. Na tej javni poti bodo veljala takšna določila, kot jih predvideva državni zakon o cestah. Ta med drugim v 5. členu določa, da je po cestišču javne ceste prepovedano vlačiti hlode, veje, skale ali podobne predmete kot tudi pluge, brane in drugo kmetijsko orodje ter druge dele tovora. V istem členu nalaga obveznost vozniku, da mora – preden se vključi v promet na javni cesti – odstraniti z vozila zemljo ali blato, ki bi lahko onesnažilo vozišče. Lastniki gozdov na tem območju bodo tako hlode po gozdnih vlakah lahko vlačili le do vodohrana, prostor za odlaganje lesa pa bodo, kot so nam povedali predstavniki občinske uprave, morali urediti višje v gozdu.

 

Drugačen okus vode ni povezan z gradnjo visoke cone

Sicer pa so nam na občini še pojasnili, da so prebivalci Lukovice v zadnjem mesecu opazili spremembe pri barvi in okusu vode. Kot so poudarili na vrhniški komunali, te niso povezane z gradnjo vodohrana na Lukovici ter zagotovili, da voda ni bila oporečna. »Izgradnja novega vodovoda ne vpliva na kakovost vode. Dokler ne bomo imeli uporabnega dovoljenja, ta del vodovoda ne bo in še ni v uporabi,« so povedali. Pojasnili so tudi, zakaj je bilo možno zaznati spremembe barve in okusa vode: » Te spremembe so bile posledica obnovitvenih del na

Vrhniki, zaradi katerih smo morali v sistem pognati vrtino v Bevkah. Ker se je zaradi tlačnih razmer v sistemu v zadnjih dveh tednih smer vode spreminjala, so se posledično dvignile usedline, katere se nabirajo v ceveh, ko voda teče samo v eno smer. Voda je tako motna, ni pa oporečna. Okus po kloru ter belkasta pa je zato, ker zaradi teh investicij, ki potekajo na Vrhniki, občasno sistem tudi kloriramo. Preiskave vode izvajamo redno in zaenkrat v temu delu vodovoda nismo opazili nihanja kakovosti vode.«

 

V. L.

Oglejte si tudi