Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Ministrstvo pregleduje vlogo za visoko cono Lukovica

Občina Log - Dragomer je oddala vlogo za še en evropsko sofinanciran projekt, in sicer gradnjo visoke cone na Lukovici. Med drugim je predvidena gradnja vodohrana, 825 metrov cevovodov in prečrpališča, s katerimi bi rešili občasno pomanjkanje vode ter izboljšali tlačne razmere v vodovodnem omrežju.

Občina Log - Dragomer čaka na zeleno luč ministrstva za začetek gradnje visoke cone na Lukovici. Ministrstvo trenutno še pregleduje vlogo za slabih 630 tisočakov vreden evropsko sofinanciran projekt. Kot nam je pojasnila predstavnica občinske uprave Špela Blažič, naj bi se sredstva črpalo iz nove finančne perspektive 2014–2020, občini pa za ta projekt vloge ni bilo treba pripravljati popolnoma na novo.

V okviru projekta je predvidena gradnja vodohrana, ki bi z ustreznim 380-metrskim napajanim vodom napajal črpališče, obenem pa bi ob regionalni cesti zgradili še vodovodno povezavo med obstoječima vodovodoma in tako ustvarili krožno zanko, nam je še pojasnila Blažičeva, ki je dodala, da je v naselju Lukovica predvidena rekonstrukcija obstoječega vodovoda za ločitev vodnega tlaka v vodovodnem sistemu. Z navedenimi ukrepi bi oblikovali ločeno višjo tlačno cono v delu vodovodnega sistema ter rešili težave z občasnim pomankanjem vode (v konicah) oziroma ustrezno uredili tlačne razmere v vodovodnem omrežju.

Na občinski upravi so nam še povedali, da vodohran, ki je postavljen na Logu, ne rešuje težav s tlaki na Lukovici. »Objekti na Lukovici se nahajajo na višinah od 295 do 330 metrov nad morjem. Ker je vodohran Log na koti 339 m. n. v., ima precej objektov, ki se nahajajo okrog kote 325 m. n. v. nizke tlake, medtem ko so tlaki za nižje ležeče objekte ustrezni.« Objekti ob regionalni cesti in južno od nje naj bi se še naprej napajali iz vodohrana Log, ostali pa preko novega črpališča in novega vodohrana na Lukovici. »Novi vodohran bo postavljen na koti 355 m. n. v. in bo imel prostornino 100 m2. S to prostornino bo vodohran zagotavljal 2-urno požarno rezervo,« so še razložili na občini.


V. Lovrenčič

Oglejte si tudi