Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Cesta do pokopališča je asfaltirana

300 metrov ceste Pod Lovrencem, ki vodi do dragomerškega pokopališča, je asfaltiranih, manjkajo le še cestne varnostne ograje.
Stroji Euro Grada so zadnja dva meseca brneli na cesti Pod Lovrencem, ki je po dolgih letih le dobila novo podobo. Cesta je nekoliko širša, razširili so jo do 4 metrov, uredili izogibališče, pozabili pa niso niti na razsvetljavo ceste in odvodnjavanje. Več o tem je povedal Jure Jančič iz občinske uprave: »Cesta je bila do globine 40 cm nasuta z novim tamponom, ki so ga delavci utrdili in nato položili asfalt v debelini 7 centimetrov.« Ob gradnji so v cestišče položili kabelsko kanalizacijo in postavili javno razsvetljavo.

Največ pozornosti so posvetili odvodnjavanju, saj je to območje plazovito in z obnovo ceste niso želeli poslabšati razmer v dolini. Kot smo izvedeli, bi v primeru, da bi vse meteorne vode speljali po eni cevi v dolino, preobremenili že tako preobremenjene vodotoke v Dragomerju. Kakšno rešitev so našli projektanti, je pojasnil Jančič: »Odvodnjavanje se je uredilo z vgradnjo drenažne cevi, revizijskih peskolovnih jaškov in izpustov. Iztočne glave izpustov so se obdelale s kamnito zložbo v betonu.« Da je rešitev dobra, se je izkazalo tudi ob novembrskih poplavah, ki so prizadele bližnje občine, saj težav z odvodnjavanjem na novi cesti niso imeli. Jančič nam je povedal, da je odvodnjavanje meteornih voda ob obilnem deževju dobro funkcioniralo, bankin ni odnašalo, z rešitvijo pa so zadovoljni tudi sosedje, ki stanujejo v nižje ležečih hišah. Jančič tako pravi, da so jim stanovalci povedali, da ob deževju niso imeli težav s poplavljanjem, ki so jih pestile pred obnovo.

Nekoliko spremenjeno podobo pa po novem kaže tudi ravninski del v bližini pokopališča, kjer je nekoč stala mežnarija. Ta del so delavci nasuli z voziščnim materialom iz obnovljene ceste in tako izravnali teren, ki bo služil kot osnova za načrtovano parkirišče. V tej fazi je bila cesta asfaltirana le do vrha hriba, ravninski del ceste pa naj bi asfalt dobil ob celoviti prenovi dragomerškega pokopališča, ki med drugim vključuje gradnjo mrliške vežice.

Cesto je izvajalec asfaltiral še pred praznikom, ko pokopališče obišče največ ljudi. Nove pridobitve se je razveselila tudi ena izmed stanovalk Dragomerja, ki smo jo srečali pri pokopališču. »Cesta je enkratna tako za avtomobile kot za sprehajalce. Če primerjam stanje prej in zdaj, je kot noč in dan; prej je bila cesta katastrofalno slaba, zdaj pa je krasna. Zdaj grem vsak dan na sprehod do pokopališča. Prej pa nisem šla, ker po takšni cesti to ni bilo mogoče, sploh v slabem vremenu, pozimi in ob deževju,« nam je povedala gospa Rezka iz Dragomerja.

 

V. L.

Oglejte si tudi