Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Cena praznjenja greznic in MKČN bo nižja

Povprečna štiričlanska družina naj bi po novem za storitve, povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami (MKČN), s položnico plačevala za 0,73 evra manjši znesek. Podizvajalec Komunalnega podjetja Vrhnika naj bi greznice tudi v prihodnje čistil najmanj enkrat na tri leta, če bo treba, tudi pogosteje (brez dodatnega plačila).

Občinski svet Občine Log - Dragomer je na februarski izredni seji potrdil nove, nižje cene storitev, povezanih z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Nova cena znaša 0,3512 €/m3 dobavljene vode, ki se odvaja v nepretočno greznico, obstoječo greznico ali MKČN (prej 0,4067 €/m3). V primeru, da na objektu ni merjenega odjema vode, se količina storitev obračuna po osebi, in sicer 0,15 m3 na osebo na dan. K ceni storitve se zaračuna še okoljska dajatev za odpadne vode (skladno s predpisi države).

Po prejšnji ceni, ki je bila uveljavljena s 1. januarjem 2014, je štiričlanska družina s povprečno mesečno porabo 12 m3 vode za to storitev plačevala 5,34 € na mesec, po novem pa se ji bo zaračunalo 4,61 € na mesec. Nove cene bodo veljale od 1. marca 2015, torej bodo prvič obračunane na položnicah za mesec marec 2015, ki jih bodo uporabniki prejeli v prvih dneh aprila 2015. Če želite, da se vam pri izračunu še po starih cenah upošteva dejanska poraba, morate na vrhniško komunalo najpozneje do konca februarja 2015 sporočiti stanje vašega vodomera. Vsi poračuni storitve praznjenja greznic in MKČN se bodo od 1. marca namreč lahko obračunali izključno le po novih cenah.

Kakšni so razlogi za nižanje cene, je na seji pojasnila direktorica vrhniške komunale Brigita Šen Kreže: »Ko smo leta 2013 pripravljali izračun cene za leto 2014, smo pri načrtovanju pričakovanih količin načrpanega blata izhajali iz pravilnika o gradnji greznic, ki je veljal leta 1985. Ta je predpisal, da morajo imeti hiše s štirimi ali več člani družine greznice, velike 8 m3, pri čemer naj bi bil prvi prekat velikosti 5,28 m3. Tekom leta se je nato izkazalo, da je bilo povprečno praznjenje bistveno manjše od načrtovanih 5 m3, ki smo jih upoštevali v izračunih za leto 2014. V povprečju smo namreč na greznico izpraznili 3,48 m3 greznične gošče – to smo upoštevali tudi v novem izračunu cene, ki bo veljala leta 2015.« Eden izmed razlogov za nekoliko nižjo ceno je tudi pozitivni poslovni rezultat iz naslova teh storitev v letu 2014, ki naj bi po predvidevanjih komunale znašal približno 12.500 evrov in se je v celoti upošteval v izračunu nove cene.

Naj ob tem spomnimo, da se od lanskega leta čiščenje grezničnega mulja plačuje z mesečnimi akontacijami, ob samem praznjenju pa uporabnikom ni treba nič doplačati. Za izvajanje te storitve je KPV na podlagi razpisa izbralo podjetje Eko pretok. Kot je pojasnila Brigita Šen Kreže, so kot izvajalec javne službe dolžni vsako greznico izprazniti najmanj enkrat na tri leta, pri čemer imajo uporabniki možnost, da praznjenje grezničnega mulja naročijo tudi pogosteje, kadarkoli in kolikorkrat je to potrebno. Na vrhniški komunali se namreč zavedajo, da so greznice večinoma majhne. Za pogostejše čiščenje grezničnega mulja občanom ni treba dodatno plačati, saj je to vključeno v ceno, ki jo uporabniki plačujejo mesečno. Za čiščenje grezničnega mulja lahko pokličete na KPV, na telefonsko številko 01/750 29 50, ali pišete na elektronski naslov info@kpv.si.

 

V. L. 

Foto: www.ekopretok.si

Oglejte si tudi