Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Častni občan je postal Dušan Suhadolnik

Občina Log - Dragomer je letos dobila štiri nove prejemnike občinskih priznanj. Na slavnostni akademiji je župan Miran Stanovnik drugič v zgodovini občine podelili laskavi naziv častnega občana. Tega je prejel Dušan Suhadolnik za dolgoletno prostovoljno delo na področju gasilstva, ustanovitev Prostovoljnega gasilskega društva Dragomer-Lukovica in delo na področju kulture. Priznanja občine so prejeli Jasna Vidakovič, Emilija Erbežnik in Jožef Jesenovec, zahvalo župana po so za dolgoletno delo podelili nekdanjemu direktorju Občinske uprave Andreju Kosu. Večer je bil sicer posvečen tudi predstavitvi pesniške zbirke Dragice Krašovec, popestrili pa so ga z zanimivim kulturnim programom.
Obiskovalci slavnostne prireditve so se letos ponovno zbrali v osnovni šoli, da bi se poklonili letošnjim prejemnikom občinskih priznanj. Četverici je čestital župan Miran Stanovnik, ki se je v tej vlogi preizkusil prvič. V svojem slavnostnem nagovoru se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri ustanovitvi občine in se spomnil prireditve ob prazniku, ki se je v osnovni šoli odvila pred enim letom. »Pred enim letom sem ob tem prazniku sedel tam zadaj v klopi in takrat sem imel rešitve za vse probleme. Zdaj so nekateri problemi še ostali, rešitve so drugačne, kot so bile takrat. Verjamem, da marsikdo od vas podobno razmišlja kot jaz pred enim letom, zato bom prav vesel, če bo to naglas povedal,« je dejal župan, ki ima še tri leta časa, da svoje rešitve udejanji. Sicer pa so ustvarjalci prireditve slavnostno akademijo prepletli še s predstavitvijo poezije Dragice Krašovec, ki se je predstavila s svojo pesniško zbirko Rimarije za mojo dušo. Kot smo izvedeli, je Lukovčanka svoje prve rime zapisala že v šolskih klopeh, z odraščanjem pa so te rasle z njo in razkrivale njeno razpoloženje ter videnje sveta. Decembra 2012 se je odločila, da bo nekaj pesmi, ki jih je napisala, delila s širšo javnostjo. Izdala je pesniško zbirko, ki so jo na slavnostni akademiji predstavili učenci Osnovne šole Log - Dragomer, nekaj svojih najljubših pa je občinstvu predstavila sama. Večer je popestril še otroški pevski zbor Osnovne šole Log - Dragomer pod taktirko zborovodkinje Mojce Lorber ter Koščeva "rock'n'roll" skupina. Občinstvo je v čarobni svet strunske glasbe popeljala svetovno znana harfistka Mojca Zlobko Vajgl, gledalcem pa se je predstavila tudi Ženska vokalna skupina Magnolija.

Prejemniki priznanj Občine Log - Dragomer


Naziv častni občan Občine Log - Dragomer
(Priznanje se podeljuje posameznikom za dolgoletne in izjemne uspehe na posameznih področjih družbenega življenja in dela, ki prispevajo k razvoju in ugledu Občine Log - Dragomer.)
Dušan Suhadolnik za ustanovitev PGD Dragomer-Lukovica, dolgoletno prostovoljno delovanje na področju gasilstva in kulture. 

Leta 1969 je bil Dušan Suhadolnik eden izmed ustanovnih članov Prostovoljnega gasilskega društva Dragomer-Lukovica in član ostaja že 46 let. Takoj je sprejel funkcijo podpredsednika, leta 1997 pa je postal predsednik PGD Dragomer-Lukovica, kar je po osemnajstih letih še danes. V operativni funkciji je bil 20 let poveljnik gasilske enote druge kategorije. Pomembno je vplival na uspešno rast društva, na vključevanje številnih novih članov in njihovo izobraževanje. Vsa leta prizadevno skrbi za vsestransko napredovanje in opremljenost gasilskega društva in enote ter za visok nivo pripravljenosti na vsakovrstne intervencije ob požarih in drugih naravnih nesrečah v našem kraju in širši okolici. Dušan Suhadolnik je človek, ki mu prostovoljno delo za skupno dobro in humanitarne akcije največ pomenijo, zato seveda to pričakuje tudi od vseh drugih članov gasilskega društva, ki mu to z delom tudi vedno znova dokazujejo. V Gasilski zvezi Vrhnika je aktivno deloval kot član predsedstva celih 30 let. Zelo aktiven je tudi na področju kulture. Bil je dolgoletni član MePZ Dragomer, trenutno pa je pevec pri MePZ Brezovica.

Priznanje občine
(Podeljuje se posameznikom, zavodom, organizacijam, društvom in drugim pravnim osebam za uspešno delo v koledarskem letu ali daljšem obdobju na različnih področjih družbenega življenja.)
Jasna Vidakovič za dolgoletno skrb za ljudsko glasbo.
Jasna Vidakovič, muzikologinja in anglistka, je leta 1973 v okviru oddelka za resno glasbo glasbenega programa Radia Slovenije ustanovila redakcijo za ljudsko glasbo in do konca leta 2007 delovala kot glasbena urednica, glasbena producentka in novinarka Radia in televizije Slovenija. Leta 2007 je prejela Štrekljevo nagrado za zasluge pri zbiranju in ohranjanju slovenskega ljudskega izročila v pesmi in besedi. Priznanje je prejela za dolgoletno skrb za ljudsko glasbo, zbiranje in obujanje pozabljenega ljudskega izročila, arhiviranje velike količine unikatnih zvočnih posnetkov izvirnega ljudskega izročila, zasluge za obuditev in negovanje glasbene tradicije, organizacijo tekmovanj mladih glasbenikov z nekonvencionalnimi glasbili s področja glasbenega ljubiteljstva, predstavljanje slovenske glasbene dediščine izven naših meja, sodelovanje v mednarodnih glasbenih organizacijah, pripravljanje in vodenje radijskih oddaj s področja glasbenega ljudskega izročila, novinarsko delo na področju ljudskega glasbenega izročila, objavljanje člankov v domačih in tujih revijah s področja ljudske glasbe, članstvo v domačih kulturnih društvih in uglednih mednarodnih organizacijah.


Emilija Erbežnik za dolgoletno aktivnost na glasbenem, aranžerskem in likovnem področju.
Kot likovnica, mentorica in izjemna oblikovalka prostorov poudarja, da rada slika predvsem ruralno arhitekturo našega, pa tudi drugih krajev. Nepozabna je njena ilustracija Mežnarije na Griču pred porušenjem; prav tako vedute starega Dragomera. Ilustrirala je nekaj knjig, več kot dvestokrat razstavljala po Sloveniji. Udeležuje se slikarskih kolonij in simpozijev po Sloveniji, Italiji in tudi na Švedskem. Imela je 52 samostojnih razstav, strokovne žirije in umetnostni zgodovinarji so ji podelili 19 nagrad. V vrtcu v Dragomeru in Osnovni šoli Log - Dragomer je več let vodila likovne delavnice, je stalna aranžerka odra v Cankarjevem domu na Vrhniki, Osnovni šoli Log - Dragomer in različnih koncertov. V Invalidskem pevskem zboru Vrhnika poje že 18 let, v dragomerškem je pela 23 let, poje tudi v vokalnem triu. Njena izjemna kulturna aktivnost na glasbenem, predvsem likovnem in aranžerskem področju je neusahljiva ter nepojemajoča.

Jožef Jesenovec za izjemne in dolgoletne uspehe na glasbenem področju.
Zborovodja dragomerškega mešanega pevskega zbora je bil od 1971 do 1996, skupaj so nastopili skoraj 700-krat. Od 1974. dalje je sodeloval z Moškim pevskim zborom Grafika, najprej 10 let kot pevec, naslednjih 30 let kot zborovodja. Od leta 1992 je zborovodja Pevskega zbora društva invalidov Vrhnika, vzporedno pa že 11 let sodeluje v Mešanem pevskem zboru Pentakord iz Zaloga ter štiri leta vodi Ženski pevski zbor Upanje v Domu upokojencev Vrhnika. Nekaj let je vodil zbor dijakov Srednje grafične šole v Ljubljani. Je tudi član pevskega tria, ki redno in po potrebi spremlja preminule na pietetnih poteh. Že več kot 55 let v raznih sestavih igra na harmoniko. V KS Dragomer-Lukovica je prejel priznanje OF in leta 1988 Petkovškovo priznanje Občine Vrhnika.

V.  Lovrenčič

Oglejte si tudi