Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Avtocestni priključek na Lukovici naj bi bil dokončan do leta 2019

Takšne informacije je župan Miran Stanovnik dobil konec oktobra, ko so v prostorih Direkcije RS za avtoceste za skupno mizo sedli predstavniki projektantov in Slovenskih železnic ter župana Brezovice in Loga - Dragomerja.

Zamisel o novem avtocestnem priključku, ki ima že zelo dolgo brado, kot kaže ni zamrla. Za ta projekt je že nekaj časa sprejet državni lokacijski načrt, trenutno pa poteka projektiranje. Kot je pojasnil župan Miran Stanovnik, naj bi bila prihodnje leto dokončana dokumentacija, pridobljeno gradbeno dovoljenje in odkupljena zemljišča, leta 2017 naj bi začeli z gradnjo, ki naj bi po terminskem planu potekala naslednja tri leta. Na sestanku, ki so ga organizirale strokovne službe Direkcije RS za avtoceste (DARS) je bil tudi brezoviški župan Metod Ropret. Ta priložnost za zagon projekta vidi v evropskih kohezijskih sredstvih: »Dejstvo je, da bo dobršen del sredstev v novi finančni perspektivi namenjen za obsežnejše državne investicije in tukaj ocenjujem, da moramo priložnost izkoristiti tudi mi.« Kot je dodal, ne Občina Brezovica ne Občina Log - Dragomer ne bosta vključeni v financiranje projekta, si bosta pa prizadevali, da bi državne službe upoštevale njune želje in predloge, saj bosta nenazadnje izvoz in povezovalna cesta zgrajena prav na njunem območju.

Log-dragomerski župan Miran Stanovnik ocenjuje, da je projekt zelo dobro zastavljen, saj bo razbremenil obstoječe prometnice in skrajšal pot iz zalednih krajev. Z njim se strinja tudi župan iz sosednje občine, ki dodaja, da bo prispeval k varnosti v prometu ter tudi sami pretočnosti prometa. V okviru projekta naj bi na Lukovici, med obema občinama, zgradili nov avtocestni izvoz, ki naj bi se na severnem delu priključil na regionalno cesto, na južnem pa naj bi vodil do železniškega prehoda v Vnanjih Goricah. »Projekt že kaže prve obrise, rešiti pa bo treba še nekaj detajlov. Med drugim bom zagovarjal umestitev krožišča na regionalki in verjamem, da bo ta argument pil vodo,« pravi Stanovnik. Dodal je, da naj bi v okviru projekta med občinama Brezovica in Log - Dragomer ob regionalki zgradili še manjkajoči pločnik in kolesarsko stezo ter s protihrupnimi ograjami zaščitili prebivalce, ki živijo na tem območju.

Glavni cilj brezoviške občinske uprave pa je, da bi načrtovana obvozna cesta, ki naj bi po Barju potekala do Vnanjih Goric, bila čez železnico speljana po novem nadvozu, ki bi nadomestil oba nevarna obstoječa prehoda čez železniško progo, razlaga Ropret: »Naša želja, ki smo jo seveda jasno izrazili tudi na tem sestanku, je, da ne pridemo le do avtocestnega izvoza in navezovalne ceste do železniškega prehoda v Vnanjih Goricah. Želimo si, da vsega tega prometa ne bi speljali na ta železniški prehod, ampak bi ob železniški progi zgradili novo cesto mimo nove čistilne naprave do Notranjih Goric ter izvennivojski prehod čez železnico.« V nadaljevanju naj bi se župana na sestanku sestala še z resornim ministrom, čaka pa ju tudi še medresorsko usklajevanje. A župan Miran Stanovnik je, kot nam je pojasnil, po sestanku bolj vedrega obraza: »Sedaj smo se o tem projektu končno začeli bolj konkretno pogovarjati in imamo že tudi precej konkretne obrise projekta.«

 

V. Lovrenčič

Oglejte si tudi