Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Arbitražni postopek je končan

Občina bo morala zasebnemu partnerju do avgusta 2017 plačati tržno vrednost objekta, ki je bil predmet javno-zasebnega partnerstva. Zanj bo morala odšteti 746 tisočakov. Z izkupičkom ni popolnoma zadovoljna ne ena ne druga stran, oba partnerja sta imela pripombe tudi za delo tričlanskega arbitražnega senata.

Arbitražni senat stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije v sestavi Franc Testen, dr. Vesna Bergant Rakočević ter Vladimir Balažic je razsodil v arbitražnem sporu, ki ga je proti Občini Log - Dragomer vložil zasebni partner Tehnocommerce, ki ga zastopa Jože Remec. Trojica je odločila, da bo morala občina zasebnemu partnerju v roku enega leta plačati objekt z opremo po tržni vrednosti in posebej zgrajeno infrastrukturo v znesku 746.112,74 evra ter bo tako postala lastnica objekta v dragomerskem športnem parku. Senat je sicer zavrnil oziroma zavrgel zahtevke zasebnega partnerja za plačilo zneskov v skupni vrednosti 1,2 milijona evrov, prav tako pa je zavrnil zahtevek javnega partnerja za plačilo 98 tisočakov. Ugodeno mu je bilo le pri 16 tisočakih, ki jih bo zasebnik moral odšteti občini. Sicer pa je bil med drugim zavrnjen zahtevek zasebnega partnerja za razdrtje Pogodbe o vzpostavitvi javno-zasebnega partnerstva za izgradnjo športnega objekta v športnem parku Dragomer po krivdi občine, obveznosti obeh strank, ki izhajajo iz te pogodbe, pa so ugasnile. Nič bolj v svoji nasprotni tožbi ni bila uspešna niti občina, saj je senat poleg prej omenjenih zavrnil tudi zahtevek, da mora zasebnik overiti svoj podpis na Sporazumu o predčasnem prenehanju stavbne pravice in oblikovanju etažne lastnine, ki je bil sklenjen pred dobrimi štirimi leti.
Oba, tako občina kot Remec bosta za plačilo arbitražnega postopka morali seči precej globoko v žep, vsak od partnerjev bo namreč moral plačati skoraj 35 tisočakov. Veliko denarja, predvsem če upoštevamo dejstvo, da sta obe strani imeli precej pripomb na vodenje postopka. O tej tematiki bo na izredni seji, ki bo sklicana na pobudo sedmih svetnikov, razpravljal tudi občinski svet. Kot je bilo moč slišati na zadnji redni seji, naj bi svetniki odprli predvsem vprašanja glede financ in vpliva na izvrševanje ostalih projektov. O izredni seji ter vseh ostalih vprašanjih, ki se odpirajo in ostajajo nerešena tudi po koncu arbitražnega postopka, bomo poročali v naslednji številki Našega časopisa.

 

V. L.

Oglejte si tudi