Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Pust bo v znamenju Zmaja

Iz javnega zavod Turizem Ljubljana sporočajo, da bo pustna Ljubljana v znamenju Zmajevega karnevala.

Osrednji del Zmajevega karnevala je seveda pustna povorka, ki bo v soboto, 9. februarja, ob 11. uri krenila z Brega (Novi trg) čez Čevljarski most, po Prečni ulici na Mestni trg, po Stritarjevi ulici prek Tromostovja na Prešernov trg in od tam na Kongresni trg. Otroški del povorke se bo začel ob 12. uri. V povorki bodo med drugim nastopile značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge.

 

Glavno dogajanje programa bo potekalo na Kongresnem trgu, kjer bo program potekal od 11. do 15. ure. Poleg predstavitve mask bodo za zabavo skrbeli ljubljanske mažoretke, Pihalni orkester Bežigrad, Morostarji Ljubljana, številne etno in otroške skupine ter glasbena skupina Blue Angel Gang s pevko Katjo Koren, manjkala pa tudi ne bo maskota Zmaj.

 

K pustnemu vzdušju bo dodatno prispevala gostinska ponudba na pokritih stojnicah na Kongresnem trgu, na Prešernovem trgu, pri Magistratu in na Novem trgu pa stojnice s pustnimi krofi.

 

Izdelovanje pustnih mask na osnovnih šolah

 

V zakulisju Zmajevega karnevala poteka tesno sodelovanje pri izdelavi mask z ljubljanskimi osnovnimi šolami in Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Tako je v preteklih nekaj mesecih potekala delavnica za mentorje osnovnih šol in vrtcev, kjer so si udeleženci pod vodstvom Mitje Ritmaniča s praktičnim delom pridobili osnovno znanje in usmeritve za delo z otroki na šolah. Med drugim so se seznanili z različnimi materiali za izdelavo mask, postopki izdelovanja mask in razvijanjem kreativnih sposobnosti, nato pa so na sodelujočih šolah izdelali pustne maske.

Vir: Turizem Ljubljana.

Oglejte si tudi