Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

V Ljubljani brez popivanja?

Svetniški klub N.Si je podal pobudo, da bi tudi v Ljubljani po zgledu občin Kranj in Ptuj prepovedali popivanje na javnih mestih

V pobudi so v Svetniškem klubu N.Si zapisali, da se v zadnjem času v središču Ljubljane vse večkrat krši nočni mir. “Na nekaterih mestih je postala to že ustaljena praksa (npr. Trnovski pristan, Trg MDB),” so še zatrdili.

Naslanjajo se na 8. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZVJRM), po katerem je med 22. in 6. uro prepovedano motenje počitka in miru s hrupom. Ker je po mnenju N.Si za povzročanje hrupa največkrat krivo pijančevanje predlagajo, da da Mestni svet MOL sprejme odlok o prepovedi pijančevanja na javnih mestih.

V N.Si še menijo, da je za ureditev problematike pristojna občina, in se spet naslonijo na ZVJRM, ki v 3. členu določa, da je vzdrževanje javnega reda in miru delovanje skupnosti, ki s predpisi in ukrepi državnih in drugih organov zagotavlja, da se prepreči ravnanja in nevarnosti, ki ogrožajo varnost ter javni red in mir, kadar ta grozi skupnosti ali posamezniku. “Zato menimo, da ima mestna občina pristojnost, da to uredi sama,” so zaključili v N.Si.

Oglejte si tudi