Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Zmaga slovenske ekipe Zveze šoferjev in avtomehanikov ZŠAM, Krakov, Poljska 28.9.2014.

Na 29. svetovnem prvenstvu poklicnih voznikov v Krakovu, ki ga vsaki dve leti organizira Svetovna zveza šoferjev UICR, je slovenska himna na večer zaključka dvodnevnega prvenstva zadonela kar dvakrat.
Prvič je oznanila novega svetovnega prvaka v kategoriji »avtobus«, Srećka Djukića, poklicnega voznika podjetja LPP Ljubljana in člana ZŠAM LPP Ljubljana. Srećko je za prejem najžlahtnejše medalje moral premagati titansko konkurenco najboljših šoferjev iz štirinajstih držav vsega sveta. Za dosego naslova je tako moral opraviti vožnjo na zahtevnem tekmovalnem poligonu, ki ga tvori trinajst različnih ovir. Tu se vozniki preizkušajo v veščinah obvladovanja vozila ekstremnih dimenzij in teže, kjer mora voznik doseči nivo znanja in spretnosti, s katerim popolnoma obvlada prav vse zunanje mere vozila in pri tem kljubovati vsem možnim stresnim in motečim faktorjem okolja. Srećko je za zmago moral opraviti še test iz znanja teorije o prometnih predpisih ter prve pomoči. Tretja naloga, ki je bila zastavljena vsem tekmovalcem pa je bila pregled vozila, pri čemer mora voznik opraviti redni pregled vozila pred vožnjo in pri tem zaznati vse pomanjkljivosti.

Svetovna zveza UICR poleg najboljšega posameznika razglasi tudi najboljšo ekipo iz posameznih tričlanskih nacionalnih ekip, ki tekmujejo v skupno šestih tekmovalnih kategorijah: avtobus, kamion, kamion s prikolico, vlačilec, kombi in kategoriji mladi voznik do starosti 25 let. Zmagala je ekipa ZŠAM Slovenije, v kateri sta se poleg zlatega Srećka borila še Sebastijan Vadnau in Robert Kuzma, prav tako poklicna voznika pri LPP Ljubljana.

Slovenija je tako prvič prejemnica zlate medalje in naslova svetovnega prvaka na tem edinstvenem prvenstvu, s čimer je kronala  zbirko uspehov iz tekmovanja iz leta 2004 v Varaždinu in leta 2008 v Torinu. V Varaždinu je srebro prejel Robert Kuzma in je tekmoval tudi letos, tako kot tudi drugi  slovenski šampion iz ekipe, Sebastijan Vadnau. Kot tretji član takratne ekipe je tekmoval še Roman Kuzma, ki je tudi sodelavec obeh sotekmovalcev v ljubljanskem LPP in je letos tekmoval kot voznik v ECO kategoriji. Iz Torina pa je bron med vozniki avtobusa odnesel tokratni član najboljše ekipe na svetu, Sebastijan Vadnau.


Donatorji SP 2014 po abecednem vrstnem redu:

1.    Autocommerce d.o.o.
2.    BTC d.d. Ljubljana
3.    Elektro Celje d.d.
4.    Izletnik Celje
5.    Javna agencija RS za varnost prometa AVP
6.    Kobal transporti d.o.o.
7.    Ljubljanski potniški promet LPP d.o.o.
8.    Občina Dobrna
9.    Občina Prebold
10.    Občina Žalec
11.    Pošta Slovenije d.d.
12.    Prevozi Prijatelj d.o.o., Šentrupert
13.    Prigo d.o.o.
14.    Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije SDPZRS
15.    Šola vožnje Verdev
16.    Würth, d.o.o., Trzin
17.    Za nasvet d.o.o.
18.    ZŠAM Savinjska dolina
19.    ZŠAM Trebnje

Vsem partnerjem, ki ste podprli udeležbo slovenske reprezentance, se v imenu Zveze ZŠAM Slovenije iskreno zahvaljujem. S sodelovanjem v projektu ste tako tudi zaslužni za osvojitev prestižnega naslova svetovnega prvaka, ki je zagotovo rezultat skupnega dela vseh deležnikov.

Rezultati tekmovanja so objavljeni na spletni strani: www.zveza-zsam.si
Srečno vožnjo!

Oglejte si tudi