Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

ŠKD Capoeira Slovenija - Poškodbe niso ovira za vadbo capoeire!

Capoeira je ena tistih vadb, ki jo lahko izvajamo tudi, če imamo poškodbe. Preveri zakaj in kako.

Rekreativno ukvarjanje s športom je namenjeno izboljšanju kvalitete življenja, žal pa občasno prihaja tudi pri rekreativni vadbi do poškodb. Vadeči se po poškodbi soočijo s posledicami poškodb, ki vplivajo tudi na nadaljnjo vadbo. V primeru hujših poškodb (npr. zlomi kosti, poškodbe sklepov in vretenc, strgane vez idr.) je potrebno začasno prekiniti z vadbo, včasih pa je potrebno zamenjati obliko športa. Ob lažjih poškodbah (npr. nategi mišic, udarnine, odrgnine idr.), zadostuje, da se način in intenzivnost vadbe prilagodi trenutnim zmožnostim in omejitvam, da ne prihaja do obremenjevanja poškodovanega dela. Kljub zagotavljanju varne vadbe, vedno obstaja majhno tveganje za nastanek poškodb. Za varno in odgovorno vadbo katere koli športne discipline je zelo pomembno, da posameznik prepozna in upošteva svoje omejitve. Pomembna je količina popite tekočine tekom dneva, pravilna prehrana, količina spanja, stare poškodbe, predhodne aktivnosti, ki so lahko pri posamezniku pustile mikro-poškodbe, spočitost, zbranost, upoštevanje navodil vaditelja.

Trenirati je potrebno postopno in sistematično

V Športnem in kulturnem društvu Capoeira Slovenija se treningi izvajajo postopno in sistematično z velikim poudarkom na varnosti, zato je v društvu zelo malo poškod. Vaditelj začne vadbo z ogrevanjem in raztezanjem, da se telo pripravi na izvajanje zahtevnejših gibov. Med vadbo opozarja vadeče na pomembnost količine popite tekočine in naredi več premorov za pitje. Poudarja in svetuje o pomembnosti pravilne prehrane. Med izvajanjem vaj opozarja na nevarnosti in na neprimerne položaje telesa ter obremenitve, ki lahko povzročijo poškodbe. Vadečim, ki so prišli na vadbo s starimi poškodbami ali imajo določene omejitve, svetuje o načinu izvajanja tehnik, da te ne povzročijo ponovnih poškodb.

Tudi poškodovani lahko aktivno sodelujejo na treningih capoeire

Z rekreativno vadbo, tudi capoeiro, se ukvarjajo tudi takšni, ki so pred tem trenirali ali še vedno trenirajo druge športe. Nekateri med njimi so se poškodovali drugje in pridejo na vadbo s starimi ali svežimi poškodbami. Ključnega pomena je, da vadeči seznani vaditelja o svojih poškodbah in omejitvah, da mu lahko ta svetuje o varnem izvajanju vadbe, ter da se pred vadbo posvetuje z zdravnikom ali fizioterapevtom. Na podlagi izkušenj pa lahko rečemo, da se je v fazi rehabilitacije najpogosteje potrebno začasno odpovedati izvajanju določenih elementov (npr. akrobacije, udarci, umiki) ali prilagoditi njihovo izvajanje. Tudi vadeči, ki so poškodovani, lahko aktivno sodelujejo na treningih capoeire, saj je capoeira zelo raznolika (razvijanje številnih spretnosti kot so npr. igranje inštrumentov, petje, akrobacije, umiki in napadi). Tudi huje poškodovani so lahko vključeni v vadbo tako, da se učijo igranja inštrumentov in petja. Tako poškodovani ostanejo v stiku z ostalimi vadečimi in veščino. Zaradi tega je nadaljevanje z vadbo po končani rehabilitaciji lažje, saj nimajo neprijetnega občutka, da so zaradi odsotnosti preveč v zaostanku v primerjavi z ostalimi vadečimi.

Premagajte fizične ovire

Prisotnost na treningih v času rehabilitacije je pomembna tudi zaradi učenja tehnik. Z opazovanjem in poslušanjem razlage tehnik se vadeči prav tako učijo, med opazovanjem drugih vadečih, pa lahko odkrijejo napake, prednosti in slabosti pri določeni tehniki. Po končani rehabilitaciji, zato veliko hitreje osvojijo tehnike, ki so jih pred tem že videli in razumeli njihovo delovanje. Nekateri vadeči po poškodbi izgubijo motivacijo za nadaljevanje z vadbo, zato so poškodbe velika preizkušnja posameznikove volje in vztrajnosti. Na vsaki poti so ovire, ki jih je potrebno premagati, zakaj jih ne bi premagali skupaj (Vojko Stolnik, moski.si)

 

Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija organizira redne treninge v Ljubljani, Kranju, Domžalah, Celju, Mariboru ter Slovenski Bistrici. Pridružite se nam lahko kadarkoli, saj vpisi potekajo celo leto.

Vse termine najdete na: http://capoeiraslovenija.si/index.php?path=urnik-ljubljana
Več informacij:

www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364 


Vabljeni tudi na teden odprtih vrat, ki bo potekal od 4.11. do 8.11. na vseh lokacijah.


ŠKD Capoeira Slovenija - CAPOEIRA V DOBRI DRUŽBI

Oglejte si tudi