Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

ŠKD Capoeira Slovenija - Capoeira za zdravje in dobro počutje

Ponudba prostočasnih športnih aktivnosti, s katerimi lahko skrbimo za fizično pripravljenost in sprostitev, je zelo raznovrstna. Zakaj bi izbrali ravno capoeiro? Preberite si.
Zdravje je ena od najpomembnejših vrednot sodobne družbe. Ta izpostavlja pomen uravnotežene prehrane, pitja vode, telesne aktivnosti in sprostitve.  O tem, kaj je uravnotežena prehrana, koliko vode popiti, s katero telesno vadbo se ukvarjati in kako se sprostiti, pa lahko najdemo številne, včasih celo protislovne, informacije in nasvete. Prav tako se je včasih težko držati discipline in upoštevati vsa priporočila, zlasti če nam tempo življenja – ko se (nam) vedno nekam mudi – narekuje popolnoma drugačen življenjski slog. Poleg poplave raznovrstnih in nasprotujočih informaciji ter hitrega in stresnega življenjskega stila pa smo pri skrbi za zdravje soočeni tudi z izzivom, da v pesti ponudbi izdelkov in storitev izberemo tisto ‘ta pravo’.

 

 Zakaj bi izbrali ravno capoeiro?

Ponudba prostočasnih športnih aktivnosti, s katerimi lahko skrbimo za fizično pripravljenost in sprostitev, je zelo raznovrstna. Na izbiro imamo številne športne discipline, nekatere se celo delijo na pod-discipline ali pod-pod-discipline. Vse izpostavljajo številne koristi, poudarjajo kvaliteto in/ali cenovno dostopnost ter obljubljajo velike spremembe.  Kako izbrati aktivnost, če pa na prvi pogled deluje, da bomo do podobnih rezultatov prišli z različnimi telesnimi vadbami? Zakaj bi izbrali ravno capoeiro? O tem, kaj capoeira pomeni vadečim in zakaj pri vadbi vztrajajo, smo povprašali člane Športnega in kulturnega društva Capoeira Slovenija. Skoraj vsi so izpostavili, da capoieira izredno dobro vpliva na njihovo telo in splošno fizično pripravljenost. Na primer Janina pravi: »Capoeira združuje vse, kar iščem v športni rekreaciji: vzdržljivost, moč, gibčnost, eksplozivnost, razvija motorične spretnosti, je elegantna, mehka a hkrati odrezava; omogoča, da se kljub določenim okvirom (pravilom) vsak posameznik lahko izraža v skladu s svojim značajem, počutjem, zmožnostmi; predvsem mi je všeč, da ni tekmovanj in da je poudarek na tem, da se učiš svojo igro prilagajati igri soigralca«.


 Capoeira vpliva na oblikovanje telesa in je odlična oblika sprostitve

Večina tudi poudarja, da capoeira ne vpliva samo na oblikovanje telesa, temveč je tudi veščina, ki je koristna za razvoj mentalnih sposobnosti. O tem je spregovorila tudi Katerina: »Ker pridobiš na moči, usklajevanju gibov, ravnotežju, povezovanju gibov, raztegljivosti ipd. Poleg tega pa ni samo vadba za telo, ampak moraš v igri razvijati še ogromno dodatnih spretnosti: opazovanje nasprotnika, predvidevanje, po reakcijah in načinu igre se lahko veliko naučiš o človeških karakterjih, potem je zraven še hitrost, refleksi ipd.« Prav tako je capoeira odlična oblika sprostitve. Rok pove: »Pomeni mi “odklop” od odgovornosti dela  – tu sem učenec, ne odgovorni – fizično sprostitev energije, ki pomaga premagovati psihične strese, ki se v vsakdanjiku kopičijo«. Podobno meni tudi Ana: »Capoeira me napolni z energijo, mi da veselje in igrivost, ob njej se sprostim, pozabim na dnevne obveznosti in tegobe in uživam v neprestanih izzivih obvladovanja svojega telesa«. Dora razloži: »Po treningu sem pošteno utrujena ampak neverjetno polna energije in nove življenjske moči.«


 Naredite nekaj zase!

Poleg koristnosti vadbe, pa je našim sogovornikom in sogovornicam pomembno, kako se med in po vadbi počutijo. Pravijo, da na počutje najbolj vplivajo narava veščine, odnosi med vadečimi in pristop učitelja. Urška izpostavlja: »Čeprav so treningi običajno fizično kar naporni, pridem domov zadovoljna, ker se spotim, obenem pa presegam svoje meje, ko delam kako stvar, ki je prej še nisem, ali pa vidim, kako mi gre vedno bolje. Seveda se mi je izboljšala tudi kondicija, utrdile so se mišice, boljše ravnotežje imam. Na treningih se dela postopno, veliko se vadi, če mi kaj ne gre, vedno dobim pomoč (nasveti, dodatne vaje itd.), odnosi so zelo prijateljski in nasploh je klima zelo pozitivna. Tudi zato rada hodim na treninge«. Sebastjan pove: »Pri sebi vidim napredek v smislu vzdržljivosti, motoričnosti, boljših refleksih, obenem pa me sprošča neobremenjenost s kakršnokoli obliko tekmovalnosti oziroma  prikaza nadmoči, superiornosti, ki je na žalost prisotna skoraj že povsod drugje«. Klavdija pravi: »Počutim se, kot bi prišla v svet prijaznih, mirnih ljudi, ki vsakogar sprejmejo takega kot je in mu nudijo podporo, da lahko zase naredi več v vseh pogledih, ne samo na področju fizičnega zdravja (govorim o premagovanju strahov, vztrajnosti, spoznavanju in sprejemanju samega sebe in svojih sposobnosti,…). Seveda je tudi fizično zdravje pomembno: z rednimi treningi pridobiš na gibljivosti, koordinaciji gibov in spoznaš, da imaš neskončno mišic, ki jih še nisi uporabljal«.


 Pozitivni učinki na telo, počutje in samozavest

Prav tako so številni izpostavili, da ima vadba capoeire tudi številne stranske učinke, na primer izguba strahu pred javnim nastopanjem, večja disciplina, zbranost in povečana samozavest. Urška razloži: »Capoeira je super za izboljšanje telesne pripravljenosti – kondicija, odlična vadba za mišice celega telesa, ravnotežje. Je dinamična, zanimiva. Biti na sredi rode, igrati še z nekom, medtem ko so v krogu okrog ostali capoeiristi, mi je pa tudi pomagalo premagati nelagodje pred nastopanjem in izpostavljanjem. Odlična je tudi za spoznavanje brazilske kulture. Je tako vsestranska, ima toliko pozitivnih učinkov na telo, počutje in samozavest, da mi ni bilo nikoli niti za trenutek žal, da sem začela trenirati«. Rok pove: »Vztrajam, ker se počutim po treningih bolje,  naredim nekaj za zdravje, za telo. Po osmih urah sedenja v službi se je prav prijetno rekreirati ob zvokih glasbe, se pretegniti, sprostiti in tudi poklepetati. Hkrati pa se počutim bolje, ker sem bolj gibljiv, tudi kakšen kilogramček se je stopil. Seveda pa je tudi samozavest večja, ko mi uspe narediti kakšen element za katerega sem sprva menil, da mi ne bo šlo. Daje mi možnost, da naredim nekaj za zdravje, kar je zame tudi najpomembnejše, spoznavam brazilsko kulturo, učim se igrati glasbila, ki jih nisem nikoli v življenju še igral. Vzdušje med treningu je zelo sproščeno, prijetno.«

Vadeči vztrajajo pri vadbi capoeire, saj ta zaradi svoje raznovrstnosti uspe zadovoljiti številne njihove potrebe in pričakovanja. Zakaj ne bi poskusili tudi vi?  Morda pa je capoeira tista ‘ta prava’. (Urška Habjan, vir: zenska.si)

 

Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija organizira redne treninge v Ljubljani, Kranju, Domžalah, Celju, Mariboru ter Slovenski Bistrici. Pridružite se nam lahko kadarkoli, saj vpisi potekajo celo leto.

Vse termine najdete na: http://capoeiraslovenija.si/index.php?path=urnik-ljubljana
Več informacij:

www.capoeiraslovenija.si
capoeira.slovenija@gmail.com
041 504 621
040 820 364 


Vabljeni!

ŠKD Capoeira Slovenija - CAPOEIRA V DOBRI DRUŽBI

Oglejte si tudi