Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Jogijski položaji za tekače in športne ljudi

Odlomek iz knjige JOGA IN TEK
Joga za tekače in tek za jogije

BESEDILO: Maja Miklič
FOTOGRAFIJE: Michel Nieuwland




Jogijski položaji za tekače in športne ljudi

Paschimottanasana – Razteg zadnjega dela telesa
Smo v sedečem položaju. Noge so iztegnjene naprej in hrbet je raven. Ob vdihu dvignemo roke navzgor in gremo ob izdihu z ravnim hrbtom naprej. Z rokami držimo zunanji del stopal. Komolca sta usmerjena navzven. Bodimo pozorni na telo in dihanje. Vdihnemo in ob izdihu sprostimo hrbet. S čelom gremo proti kolenom. Začutimo razteg zadnjega dela telesa. Pogledamo naprej in se ob vdihu dvignemo navzgor. Ob izdihu sprostimo roke ob telesu.


Pasasana – Sedeči zasuk
Sedimo na tleh. Desna noga je iztegnjena, leva pa pokrčena. Levo stopalo je ob desni nogi na tleh. Z levo roko gremo okoli leve noge in nazaj. Desno roko popeljemo za hrbet. S prsti desne roke držimo prste leve roke. Globoko vdihnemo in podaljšamo hrbtenico. Z izdihom se zasukamo v desno. Gledamo čez desno ramo nazaj. Dihamo globoko skozi nos in se ob vsakem izdihu zasukamo še malo bolj v desno. Z izdihom gremo nazaj in ponovimo vajo še na drugo stran.


Parivrtta Sukhasana – Sedeči zasuk
Sedimo udobno na tleh in roke so sproščene ob telesu. Ob vdihu vzravnamo hrbet in ob izdihu sprostimo napetost v ramenih. Pozornost prenesemo na dlani. Ob vdihu odpremo roke vstran in navzgor ter se ob izdihu zasukamo v desno smer. Desno dlan položimo na tla za seboj. Leva dlan počiva na desnem kolenu. Gledamo čez desno ramo nazaj. Ob vdihu dvignemo roke navzgor in se z izdihom zasukamo v levo. Vajo ponovimo dvakrat v obe smeri.




Zdravje
Mens sana in corpore sano pomeni zdrav duh v zdravem telesu. Zdravje je naše največje bogastvo. Pravijo, da do 40. leta zdravje uničujemo, po 40. pa si ga prizadevamo pridobiti nazaj. Ko v telesu pride do neravnovesja in blokad, je po navadi že prepozno. Preprečiti je bolje kot zdraviti, pravi ajurvedski pregovor. Ko nastopi bolezen, potrebujemo denar, čas in energijo, da jo odpravimo. Da bi ozdraveli, hodimo od enega do drugega zdravnika. Vse skupaj se nam zdi odveč. Veliko bolje je vlagati v zdravje, ko ga še imamo. Poskrbimo za redno gibanje, primerno in zdravo prehrano ter ravnotežje med delom in počitkom.

Oglejte si tudi