Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 10.12.2016

pretežno oblačno
Popoldne bo pretežno jasno, v Slovenski Istri bo občasno nizka oblačnost. Najvišje temperature bodo od 6 do 13 stopinj C.
-2°C | 8°C
nedelja, 11.12.2016
-2°C | 8°C
ponedeljek, 12.12.2016
2°C | 8°C
torek, 13.12.2016
-2°C | 0°C
sreda, 14.12.2016
-5°C | 3°C
Opozorila
Sobota, 10.12.2016 ob 13h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
8°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

Spletni dnevnik za spremljanje zavržkov hrane ......


NOVICE

| |
03.11.2014      17:51
A A

Spletni dnevnik za spremljanje zavržkov hrane v gospodinjstvih


V Društvu Ekologi brez meja smo oblikovali 7-dnevni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, da bi vam pomagali razumeti, kako ravnati s hrano, da ta kljub vsem naporom ne bo končala na odlagališčih. Z našo pomočjo boste lahko spremljali, katere vrste hrane zavržete, kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride.


Recimo NE zavrženi hrani!
Recimo NE zavrženi hrani!
Deli:

Vsako leto V Sloveniji zavržemo približno 168.000 ton hrane ali 82 kilogramov na osebo. Hrano zavržemo pri pridelovalcih, v predelovalni industriji, trgovini, gospodinjstvih in gostinstvu. Z njo zavržemo tudi vso energijo, vodo, embalažo, ki smo jo porabili zanjo.

 

In to še ni vse - zavrženo hrano moramo obdelati, predelati in odložiti, kar je še dodaten strošek. Večina je konča na odlagališčih, kjer gnije in prispeva velik delež k nastajanju metana, pomembnega toplogrednega plina, ki ima več kot dvajsetkrat močnejšo sposobnost zadrževanja toplote kot ogljikov dioksid. Nekaj je konča v bioplinarnah in del v kompostarnah.

 

Zavržena hrana je posledica cele vrste dejavnikov, a najprej gre za naše odločitve in ravnanja.

 

V Društvu Ekologi brez meja smo za vas oblikovali 7-dnevni dnevnik zavržene hrane v gospodinjstvu, da bi vam pomagali razumeti, kako ravnati s hrano, da ta kljub vsem naporom ne bo končala na odlagališčih. Z našo pomočjo boste lahko spremljali, katere vrste hrane zavržete, kdaj končajo v odpadkih in zakaj do tega pride.

Vodenje dnevnika je relativno preprosto, navodila pa so na voljo tu. Podatke lahko vnašate neposredno na spletno stran. Za vnašanje podatkov se morate prijaviti.


Namen dnevnika je, da sami ocenite svoje vsakdanje ravnanje pri nabavi, shranjevanju, pripravi, rabi in zavrženju hrane v vašem gospodinjstvu. Prosimo vas, da dnevnik izpolnjujete 7 dni, za vsak obrok posebej (zajtrk, malica, kosilo, večerja). Čas imate do petka, 14. novembra 2014. Za tem bo sledilo ponovno sedemdnevno obdobje izpolnjevanja in preizkus orodij za zmanjšanje količin zavržene hrane.


Kot hrano razumemo vsak izdelek, namenjen človeškemu použitju, prehrani - v kakršnikoli obliki, embalaži, stanju. Evidenco vodite za celotno gospodinjstvo – ne glede na število članov.

 

Zabeležite vso zavrženo hrano po vsakem obroku in med obroki. Zabeležite hrano, ki jo zavržete po čiščenju hladilnika/zamrzovalnika. V dnevnik zapišite tudi organske ostanke, ki so še (npr. olupki, odrezki, zelenje, ...) ali niso užitni (npr. olupki banan).

 

V primeru, da ste jedli zunaj (npr. v restavraciji), pripišite, če ste pustili hrano na krožniku in oceno količine.

 

Zabeležite predvsem:

  • katero hrano mečete proč, npr. zelenjavo, kruh, žemlje, jabolka, testenine, ...
  • koliko hrane zavržete, hrano stehtajte, ali pa uporabite opis količine (npr. eno pest, veliko zajemalko, pol krožnika, četrt skodelice, ...)
  • kam odvržete hrano, npr. v odtok, v zabojnik za biološke odpadke, na kompost, za krmo domačim živalim, v črn zabojnik, ...
  • zakaj ste hrano vrgli proč, npr. skuhali preveč, pretekel datum, prevelika porcija, čuden vonj ali izgled, ...
  • razlog, če niste zavrgli nič hrane :) npr. shranili ostanke, bili v restavraciji, pojedli vse, ...

Vse sodelujoča gospodinjstva bodo po koncu spremljanja dnevnika nagrajena s simbolično nagrado, tri izžrebana gospodinjstva pa bodo prejela prav posebne nagrade. 

 

Želimo vam veliko uspeha in zabave pri izpolnjevanju ter da boste ugotovili glavni razlog za zavržke v vašem gospodinjstvu. Že vnaprej hvala vsem za sodelovanje, saj lahko samo skupaj hitreje premikamo meje!






Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ljubljana!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Koledar dogodkov Preglej vse
December 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
11.12.201 | Ostalo
V Citypark po rabljeno smučarsko opremo
11.12.2016 | Kultura
Muzikal Mamma Mia!
12.12.2016 | Tečaji in delavnice
Zavestna nosečnost: PRIKLIC NOTRANJEGA VODSTVA
12.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
12.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
13.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica: Personal Branding
13.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
13.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
14.11.2016 | Tečaji in delavnice
Tečaj: Kako nad bolečine v hrbtu?
14.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica:Opuščanje starega in zbiranje svoje energije skozi pregled celotnega leta
14.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica: Networking
14.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
15.12.2016 Ni kategorije
Predpraznično druženje
15.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
15.12.2016 | Družabni dogodki
Kako sanjati revolucijo?
16.12.2016 | Tečaji in delavnice
Kreativno ustvarjanje z InDesignom
16.12.2016 | Kultura
Muzikal Mamma Mia!
16.12.2016 | Družabni dogodki
Creme brulee špecial
17.12.2016 | Tečaji in delavnice
Vikend seminar: Selling
17.12.2016 | Šport
JOGA DELAVNICA 17. december 2016
17.12.2016 | Kultura
Muzikal Mamma Mia!
17.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
18.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo