Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

ENEJIN MEDOVITI VRTIČEK

Enejin medoviti vrtiček je nastal v aprilu 2015 in bil predstavljen javnosti ob Dnevu Zemlje, 22. aprila 2015. Velik je dobra dva kvadratna metra. Ogled je mogoč skozi vse leto, namenjen pa je predvsem divjim opraševalcem in medonosni Kranjski sivki, otrokom iz zasebnega varstva Lunba in zainteresirani lokalni skupnosti. Gre za praktično predstavitev pomena narave, vseh živih bitij in rastlin ter preplet vsega tudi za človekovo bivanje.

Pri nastanku Enejinega medovitega vrtička so sodelovali otroci, prostovoljci in Zavod za razvoj empatije in ustvarjalnosti Eneja. Rastline so bile deloma kupljene deloma donirane, za financiranje, izvedbo in organizacijo pa je skrbel Zavod Eneja. Na majhnem koščku zemlje so zasajene medovite rastline, začimbnice, zdravilna zelišča in zelenjadnice.

 

ZA OTROKE

Projekt  spodbuja ustvarjalno razmišljanje skozi različne učne metode (metoda opazovanja, metoda razlage, metoda pogovora, metoda risanja) skozi pozitivno izkušnjo gospodarjenja z zemljo. Projekt Enejin medoviti vrtiček vključeni vzgojno izobraževalni organizaciji omogoči trajnostni razvoj, ki pomeni prispevek k zadovoljevanju družbenih potreb v javnem interesu in prepoznavnosti le-te organizacije ter otrokom dostopnost do raznolikih aktivnosti, saj na inovativen način združuje elemente sonaravnega razvoja, ozelenjevanja, ohranjanja avtohtone Kranjske sivke ter aktiven, otrokom prijeten pedagoški program s pripadajočim projektnim gradivom: Priročnik z napotki za vzgojitelje.

Medovite rastline so pomembne za preskrbo z medom, to drži, a njihov pomen je mnogo širši. Ob nabiranju medičine je pomembnejši 'opraševalski servis', ki ga opravljajo žuželke, to pa pomeni približno dve tretjini hrane v svetovnem merilu. K ohranitvi opraševalcev lahko prispevamo vsi na zelo preprost način: zavestno posadimo medovite rastline v lokalnem okolju, kjer živimo, bivamo in delamo. Rastline je mogoče zasaditi ali zasejati, katere medonosne smo izbrali mi, pa je mogoče razbrati iz napisnih tablic.

 

ZA ČEBELE

Medovite rastline so življenjskega pomena za čebele, saj jim nudijo poleg medičine tudi cvetni prah, s katerim čebele spomladi vzgojijo prvi zarod, ta pa bo še poleti opraševal rastline na vrtovih, celo več, te prve čebelice bodo pomembno doprinesle koristi v gospodarskem pomenu za širše okolje, za kmetijstvo, za učinkovito samooskrbo.

Medovite rastline pa so pomembne ne le za opraševalce, tudi za celoten ekosistem so bistvenega pomena, saj posredno zelo učinkovito zagotavljajo potrebno biodiverziteto in kvaliteto vseh živih bitij.

 

Zavod Eneja je tako letos - tudi s slavnostjo postavitvijo Hotela za žuželke na zaključnem dogodku - naredil prvi korak k ohranitvi opraševalcev v urbanem okolju. V pripravi gredice in pri zasajanju so sodelovali otroci Zassebnega varstva Lunba, povprečne starosti dve leti. 

 

 

Povezave

Zavod Eneja

Oglejte si tudi