Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Mednarodni študenti inženirstva načrtujejo prihodnost v Ljubljani

Ljubljana, 13. 05. 2016: Včeraj se je v Ljubljani začel regijski nivo enega izmed največjih evropskih inženirskih tekmovanj za študente, EBEC Alpe-Adria 2016. Tekmovanje poteka od 12. do 15. maja na Gospodarskem razstavišču, letos prvič v Ljubljani. Organizira ga Društvo BEST Ljubljana, lokalna skupina mednarodne organizacije študentov tehnologije in naravoslovja BEST, ki ima za sabo že 8 uspešno zaključenih lokalnih tekmovanj.
EBEC Alpe-Adria je eno izmed petnajstih regijskih tekmovanj v Evropi. Na tekmovanju se med seboj pomerijo zmagovalci lokalnih tekmovanj iz Erlangna, Gradca, Ljubljane, Maribora ter Zagreba. Udeleženci tekmujejo v ekipah po štiri, v eni izmed dveh kategorij: študija primera in skupinsko načrtovanje naprave.

Na letošnjem tekmovanju sta za vsako kategorijo pripravljeni dve nalogi, ki skupaj obsegata 16 delovnih ur. Danes so se tekmovalci soočili z izzivom izgradnje prototipa črpalne hidroelektrarne, ki poganja sama sebe, študija primera pa je zahtevala podrobno analizo statusa quo in razvoj strategije za rast eMobilnosti v Evropi. Tekmovalci se bodo jutri srečali še z dvema aktualnima izzivoma, svoje rešitve pa bodo na koncu predstavili pred strokovno žirijo. Zmagovalni ekipi se bosta uvrstili na finalno tekmovanje EBEC, ki bo letos potekalo avgusta v Beogradu.

»Organizacija tekmovanja EBEC Alpe-Adria je zahtevala skoraj eno leto priprav s strani regionalne ekipe in lokalne skupine BEST Ljubljana. Naš glavni vir motivacije so vsi študenti, ki so pripravljeni vložiti dodatno energijo v razvoj svojih sposobnosti izven fakultete,« pravi koordinatorka projekta Anja Bisako.

EBEC (European BEST Engineering Competition) je projekt pod okriljem organizacije BEST (Board of European Students of Technology), ki nudi dodatno izobraževanje. Študentom daje priložnost, da znanje, ki so ga pridobili na svoji univerzi, uporabijo v praksi in se pri tem razvijajo v mednarodnem okolju.

Oglejte si tudi