Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dražji obroki za študente

Subvencija za študentski obrok sicer ostaja enaka, torej 2,63 evra, vendar pa so imeli ponudniki z novim razpisom možnost spremembe cene študentskih obrokov, kar so nekateri tudi izkoristili.

Novo leto prinaša za ljubljanske študente tudi novosti na področju prehranjevanja. S 1. 1. 2013 je začel veljati nov seznam ponudnikov študentske prehrane in spremenjene cene študentskih obrokov. Z razpisom se lahko študentje sedaj prehranjujejo v skoraj 300 gostinskih lokalih, ob povečanem številu novih ponudnikov pa je novost tudi višja cena. V zadnjih dveh letih se je povprečna cena študentskega obroka povišala za približno 40 centov.

 

Manj ponudnikov hitre prehrane

 

ŠOU v Ljubljani pripisuje povišanje povprečne cene zmanjšanju števila ponudnikov hitre prehrane, več novim ponudnikom in zvišanju cen nekaterih preostalih ponudnikov. ŠOU v Ljubljani nima vpliva na ceno študentskih obrokov, saj jo določi ponudnik sam, pri čemer razpis določa maksimalno vrednost študentskega obroka, ki tudi tokrat znaša 7 EUR. Nekateri gostinci so svoje storitve podražili, najvišja podražitev je 1,89 evra, večina lokalov pa je cene dvignila za manj kot evro.

 

Klemen Balanč, minister za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani je do podražitev kritičen: »Čeprav je bila porast cen študentskih obrokov pričakovana, saj se te v zadnjih dveh letih niso spremenile, ker so vezane na razpis, se nam zdijo podražitve nekaterih ponudnikov nesprejemljive.” Balanč je še izpostavil zaostritev meril, na podlagi katerih so bili nekateri ponudniki hitre in nezdrave prehrane izločeni.

Nov seznam ponudnikov študentske prehrane in cenik študentskih obrokov si študentje lahko ogledate na spletni strani študentske prehrane.

Oglejte si tudi