Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Spoznaj sebe in druge

Januarja 2014 je izšla nova knjiga prof. dr. Ane Krajnc, s katero se, kakor sama pravi, “psihologija seli med ljudi” v času, ko je morda še bolj kot kdaj v preteklosti potrebno razumeti in obvladovati medsebojne odnose.

Človeka od živali loči vrsta prirojenih psihosocialnih, čustvenih potreb (po varnosti, ljubezni, spoštovanju, pripadanju, vedoželjnosti, lepem, samouresničevanju), ki močno vplivajo na človekovo obnašanje. V kriznih časih je prav posebej potrebno razumeti čustva, tudi strah, spoznati, kaj je psihološka osnova strahu, kako nastane in predvsem, kako strah, to najpogosteje nelagodno in omejujoče čustvo, obvladati in premostiti. Kako preprečiti, da bi nas drugi preveč izčrpavali in izčrpali? Vsakdo ima svoj niz obrambnih mehanizmov, ki se sprožijo v situacijah in v stiku z drugimi. Varujejo nas pred zlorabo v odnosu z drugimi. Veljalo bi jih razumeti ali poskušati nadomestiti z drugimi.

 

Posebna vrednost tega dela je v avtoričinem nizanju avtentičnih primerov iz našega kulturnega okolja, s katerimi avtorica ilustrira svoje teoretične teze. Delo bo berilo za vse, ki jih zanimajo odnosi med ljudmi, za vse, ki poskušajo razumeti sebe, za psihologe in psihoterapevte, ki želijo znanje o medsebojnih odnosih prenesti na druge in ga podpreti s primeri.

 

Specifikacije knjige: Krajnc, A. (2014). Spoznaj  sebe in druge. Ljubljana: Društvo za izobraževanje za tretje življenjsko obdobje. 291 strani.

 

Knjigo lahko kupite na sedežu Univerze za tretje življenjsko obdobje, Poljanska cesta 6, 1000 Ljubljana, vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 9.00 in 12.00 uro ali jo naročite po telefonu (01) 433 20 90 ali el. pošti meta.zgur@univerzatri.si.

Oglejte si tudi