Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

OSNOVNOŠOLCI POMAGAJO NETOPIRJEM

Učenci OŠ Šentvid raziskujejo problem ogroženosti netopirjev, osveščajo mlade in iščejo inovativne rešitve

Smo skupina osmih učencev OŠ Šentvid, ki pod imenom Eko robotki že drugo leto ustvarjamo v krožku FLL (First Lego League). Lansko leto smo se kot novinci zavihteli celo med prve tri v Sloveniji, se uspešno udeležili evropskega prvenstva na Tenerifih in se družili z ekipami z vsega sveta. FLL je namreč mednarodni multidisciplinarni raziskovalni program, ki poteka v več kot osemdesetih državah. 

Program zajema raziskovanje, učenje, eksperimentiranje, skupinsko delo in podjetništvo. V sklopu tega krožka učenci obravnavamo izbrano aktualno temo, s katero se seznanimo in oblikujemo uporabne rešitve, ki jih predstavimo javnosti. Ob tem moramo zgraditi delujoč prototip robota iz kock Lego Mindstorms. Dodatno pa si ob tem oblikujemo splošno priznane vrednote, katerih poznavanje in uporabo dokažemo na tekmovanju ob predstavitvi uporabnih rešitev in delovanju robota kot prototipa.

V letošnji sezoni »ŽIVALSKI ZAVEZNIKI« smo vse ekipe raziskovale, kako lahko pomagamo živalim oziroma živali nam. Naša skupina se je usmerila v problem ogroženosti netopirjev v Sloveniji zaradi nevednosti in predsodkov ljudi. Anketa, v katero je bilo zajetih več kot štiristo vprašanih, je pokazala, da se še vedno mnogi bojijo netopirjev, predvsem, da bi se v njih zaleteli in se jim zapletli v lase, premalo pa poznajo njihovo koristnost. Netopirji namreč v eni noči pojedo okrog tisoč insektov, med njimi veliko komarjev in insektov, ki škodijo pridelku v sadovnjakih in poljskim pridelkom. Raziskali smo njihova bivališča v urbanem okolju, kjer je njihova ogroženost še posebej izražena. Ugotovili smo, da so mnogi netopirji izgubili bivališča zaradi obnov starih podstrešij in v zvonikih cerkva zaradi zamreženih oken, katerih namen je pregnati golobe. Zato smo razmišljali o posebnih zamrežitvah, ki bi dovolile nemoten vstop netopirjem, ne pa golobom. Problem predstavlja tudi prekomerna osvetljenost cerkva. Povezali smo se tudi z različnimi strokovnjaki, med drugim tudi s Slovenskim društvom za preučevanje in zaščito netopirjev. In ker so tudi oni mnenja, da je največji problem osveščenost ljudi, smo se odločili, da osvestimo čim več mladih v osnovnih šolah. V ta namen smo naredili delavnico, s katero poučimo otroke o življenju in koristnosti netopirjev. Izdelali smo tudi netopirnico, kamor lahko premestimo netopirje, če nas motijo na podstrešju. Postaviti jo je potrebno le na dovolj visok in osončen prostor, ker potrebujejo toploto, vendar dovolj odmaknjen od nočne razsvetljave. Poleg tega bo ulovila tudi njihovo gvano, ki je izredno kvalitetno gnojilo.

Upamo, da bo naša akcija osveščanja zajela čim večji del mladih, kajti verjamemo, da lahko le tako ohranimo življenje naših edinih letečih sesalcev. Naše ugotovitve in rešitve bomo v tem mesecu predstavili tudi na regijskem tekmovanju FLL v Novem mestu prihajajočo soboto, 10.12.2016.

 

Eko robotki z mentoricama Natašo Lah in Natašo Božič

Oglejte si tudi