Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Razmišljaj trajnostno!

Kaj narediš s poškodovanim kosom pohištva? Ali z jakno, ki se ji je pokvarila zadrga? Z razmajanim ročajem na posodi? Odvržeš v koš in kupiš novo? Nikakor ne!

Danes je trgovinskim verigam s poceni in nekvalitetnimi izdelki pri ljudeh uspelo doseči občutek, da se ničesar več ne splača popraviti, kar ima za posledico, da med odpadki pristanejo še popolnoma uporabni izdelki, s katerimi ni praktično nič narobe in jih je mogoče s popravilom nadalje uporabljati. Družba je pozabila, da lahko mnogo stvari z majhnimi popravili znova uporabimo in tako privarčujemo – v ekološkem in finančnem smislu.

Ne zavrzi ničesar je ideja svetovne mreže kavarniških popravljalnic Repair Café, ki s popravili omogoča učenje o popravilih za različne izdelke, kar podaljšuje življenjsko dobo izdelkov in omogoča njihovo daljšo uporabo ter prispeva h krožnemu gospodarstvu. Prvo tovrstno popravljalnico smo na slovenskih tleh dobili v letošnjem letu v Vojniku, kjer so tako od junija dalje, vsako zadnjo sredo v mesecu, na Celjski 10, na voljo mojstri, priročno orodje in materiali, za pomoč pri popravilu izdelkov (manjši kosi pohištva, oblačila,…). Gre za popravila z osebno izkušnjo – ob obisku Repair Cafe dogodka obiskovalca namreč mojstri naučijo najosnovnejših veščin o popravilih na njegovih izdelkih. Repair Café ima prav tako socialno noto. Obiskovalec se sreča s sosedom ali z nekom iz istega kraja, kar seveda pomembno prispeva tudi k reševanju aktualnih družbenih problemov, kot so osamljenost, potrtost, depresija in občutek nepomembnosti v družbi.


V mesecu novembru je v Vojniku potekal že 6. tovrstni dogodek v sklopu katerega je priložnost za novo življenje dobilo kar nekaj izdelkov. Mojstri so nudili pomoč in svetovanje pri osvežitvi podobe glinenega lončka, vezanih plošč, krajšanju in popravilu hlač (pasnice) ter kopalniškemu stolčku, ki so mu izdelali novo preobleko iz brisače.

Tovrstne kavarniške popravljalnice podpiramo in spodbujamo tudi v Okoljsko raziskovalnem zavodu, z namenom preprečevanja nastajanja odpadkov in varčevanja omejenih naravnih virov. Promocija popravil in ponovne uporabe je ena od aktivnosti projekta 3R kot življenjski stil, ki ga izvajamo ob podpori Ministrstva za okolje in prostor.

Oglejte si tudi