Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Usoda Emonike še negotova

Prejšnji teden je vlada sprejela sklep, da preuči možnost zagotovitve 31 milijonov evrov za projekt Emonika. To odločitev so včeraj pozdravili v družbi Trigranit.

Iz družbe, ki naj bi zgradila novo železniško in avtobusno postajo v Ljubljani, so namreč včeraj sporočili, da je "odločitev slovenske vlade, da začne postopke za odobritev podpore projekta Emonika izjemen korak k uresničevanju načrtov iz leta 2005".


Iz podjetja so sporoči, da so v 320 milijonov evrov vreden projekt sami do sedaj investirali že 35 milijonov evrov. "Zaradi obsežnih sprememb v lokalnih predpisih in povečanih zahtev partnerjev, projekt Emonika in še posebno njene javne komponente zahtevajo veliko višjo investicijo, kot je bilo to opredeljeno v sporazumu o javno-zasebnem partnerstvu leta 2007. Posledično je projekt možno nadaljevati le s podporo slovenske vlade," je sporočil direktor Trigranita Csaba Toth.

Vendar pa je nadaljevanje projekta še vedno negotovo, direktor Toth namreč pogojuje nadaljevanje projekta z znižanjem plačila komunalnega prispevka, ki naj bi se v zadnjih nekaj letih povišal za skoraj 10 milijonov evrov. "V zvezi s tem je Emonika septembra poslala uradno zahtevo županu Mestne občine Ljubljana, vendar še čakamo na konstruktiven odgovor," je zapisal Toth. To možnost so na MOL že včekrat zavrnili.


Odprta vprašanja okrog zemlišč


Iz Trigranita so še sporočili, da je nadaljevanje aktivnosti okrog pridobitve gradbenega dovoljenja pogojeno z razrešitivjo vprašanja glede zemljišč med MOL in Slovenskimi železnicami. Jabolko spora med Slovenskimi železnicami in podjetjem Avtobusna postaja Ljubljana je zemljišče avtobusnih postaj.  »Če se bodo vse te težave hitro rešile, lahko pričakujemo izgradnjo prve faze projekta Emonika v vrednosti 220 milijonov evrov že leta 2015,« je navedel Toth.

Oglejte si tudi