Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Oktober - mesec požarne varnosti

V torek, 27. septembra 2016, je bila ob 10. uri na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani tradicionalna novinarska konferenca pred začetkom meseca požarne varnosti.
Zbrane novinarje je najprej nagovorila doc. dr. Barbara Novosel, predstojnica Katedre za poklicno, procesno in požarno varnost na Fakulteti za Kemijo in kemijsko tehnologijo, ki je na kratko predstavila ustanovo in študijske programe, še posebej tiste, ki se nanašajo na požarno varnost.

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, je novinarjem na kratko predstavil gasilsko organizacijo, članstvo ter bogato tradicijo, nato pa je spregovoril o aktivnostih gasilcev v mesecu požarne varnosti. Med drugim je omenil, da pripravljamo tri kratke poučne filme o ogljikovem monoksidu ter o splošni požarni problematiki v gospodinjstvih. Predstavil je že izvedene posvete ter napovedal veliko vajo reševanja ob železniški nesreči, ki bo izvedena v nedeljo, 9. oktobra 2016, v Mariboru.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite RS, je v imenu Uprave RS za zaščito in reševanje predstavil številne preventivne aktivnosti v mesecu požarne varnosti ter preventivna gradiva, ki so bila izdana v ta namen. Poudaril je, da letošnja gradiva obravnavajo širok spekter različnih nevarnosti za nastanek večjih naravnih in drugih nesreč ter presegajo okvire zgolj požarne varnosti.

Milivoj Dolščak, glavni inšpektor Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, je predstavil delo Inšpektorata, nekaj statističnih podatkov o opravljenih inšpekcijskih pregledih ter ugotovitve inšpektorjev o stanju požarne varnosti.

Gašper Golob, vodja sekcije za publicistiko, izobraževanje in usposabljanje pri Slovenskem združenju za požarno varstvo, je predstavil delo Združenja, spregovoril o varni uporabi kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav ter o nevarnosti zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Ob komentarju doc. dr. Barbare Novosel je izvedel praktični prikaz nastanka ogljikovega monoksida v zaprtem prostoru, vse do zvočnega alarma javljalnika ogljikovega monoksida.

Sledila sta še dva praktična prikaza, ki sta pritegnila veliko pozornost navzočih novinark, novinarjev in snemalcev. V požarnem laboratoriju je Jure Dolinar iz Gasilske brigade Ljubljana v posebni komori predstavil lastnosti plina propan-butan pri različnih koncentracijah in reakcije ob stiku z virom vžiga. Gorazd Breskvar pa je s pomočjo kurišča, ki je bilo postavljeno na prostem pred fakulteto, predstavil obnašanje požara v zaprtem prostoru in demonstriral nastanek povratnega ognja – t. i. backdrafta. Oba pripomočka za praktični prikaz je zagotovil Izobražebalni center za zaščito in reševanje Ig.

Gasilska zveza Slovenije se vsem sodelujočim iskreno zahvaljuje za pomoč pri organizaciji uspešne novinarske konference, ki so se je udeležili predstavniki sedmih medijev.

Oglejte si tudi