Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Živalski vrt bo dobil geparda

Prvič v več kot šestdesetletni zgodovini živalskega vrta v Ljubljano prihajata dve izmed najbolj občudovanih živali sveta. Še pred poletjem je predviden prihod dveh gepardov. Nastanitev najhitrejših kopenskih živali bo v okviru sodelovanja z Živalskim vrtom Ljubljana podprla družba Mazda Motor Slovenija. Geparda bosta prišla v Slovenijo iz partnerskega živalskega vrta na Švedskem.

 

Sprejem živali naj bi bil že čez mesec dni, do takrat pa lahko boste lahko sodelovali pri izbiri imen,   Živalski vrt pa bo pripravil nov dom.

 

Prihod novih živali je pozdravila direktorica Živalskega vrta Ljubljana gospa mag. Zdenka Ban Fischinger: “Naš največji izziv so nove investicije, kar pomeni razvoj, rekonstrukcije in novogradnje bivališč za živali. Pri tem v zadnjih letih sodelujejo tudi nekatere ugledne slovenske gospodarske družbe, prijatelji živali, s katerimi skupaj stremimo za novimi dosežki.«

 

Infrastrukturna dela v teku

 

V Živalskem vrtu Ljubljana že potekajo infrastrukturna dela ter ustrezne strokovne priprave na sprejem dveh živali. Novo domovanje bo ustrezalo evropskim normativom, nove pridobitve pa se bodo, poleg strokovnih služb živalskega vrta, najbolj razveselili obiskovalci, ki teh čudovitih živali, sicer doma v afriških savanah ter v jugovzhodni Aziji, v Ljubljani še niso imeli priložnosti spoznati.

 

O gepardu

 

Gepard (Acinonyx jubatus) je velika mačka, vendar ima samosvojo telesno zgradbo, ki še najbolj spominja na hrta, ki velja za najhitrejšo pasmo med psi. Telo je mišičasto in vitko, noge so dolge in tanke, z njimi dela do 8 m dolge skoke. Kremplje ima stalno iztegnjene in jih ne more vpotegniti tako kot druge mačke. Pri teku mu nudijo dober oprijem. Hrbtenica je izjemno vitka in prožna. Ima velike nosnice, srce in pljuča, da dobi dovolj kisika pri sprintu. Plen zgrabi z močno čeljustjo in ga zadrži z dolgimi podočniki. Kožuh je posut z majhnimi črnimi pegami. Tako se lažje prikrije pred plenom. Gepard je ustvarjen za hitre pospeške. V 5 sekundah pospeši na 100 km/h. Teče lahko s hitrostjo do 120 km/h.

 

Oglejte si tudi