Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Spoznajte pestro življenje celinskih voda

Celinske vode okoli nas kar kipijo od življenja. Pa to niso le zelene rege, ki veselo regljajo v noč, ali race mlakarice, ki neslišno drsijo po gladini. Poleg večjih organizmov, ki hitro pritegnejo naš pogled, se v in ob vodi skrivajo še številni manjši ali prav tako pomembni organizmi. Postranice, kačji pastirji, mladoletnice, enodnevnice in vrbnice so imena, ki jih boste najpogosteje slišali v povezavi z biodiverziteto celinskih voda.

Biodiverziteta ali biotska pestrost. Pestrost vsega živega. In prav ta biodiverziteta med drugim skrbi tudi za kvaliteto naše pitne vode. Kadar imamo ohranjene ekosisteme celinskih voda, z veliko pestrostjo živih organizmov, bodo potekale številne ekosistemske storitve, med drugimi tudi čiščenje vode.

 

In prav to pestrost vodnega življenja se trudi Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine, predstaviti širši javnosti. V okviru Life+ projekta AQUAVIVA: Živa voda – od biodiverzitete do pipe so si zadali prav to nalogo, predstavljati biotsko pestrost celinskih voda ter ozaveščati in izobraževati o pomembnosti ohranjanje le-te. Pri tem jim pomaga prav posebna ambasadorka, vidra (Lutra lutra), ki je tudi zaščitni znak inštituta Lutra. Ozaveščajo na različne načine. Preko spletne strani www.aquaviva.si, socialnih omrežjih, na delavnicah in stojnicah na raznih sejmih in festivalih. 

 

Stojnica na festivalu LUPA

 

Vsi, ki vas več zanima o biodiverzitetu, ste vabljeni, da 26.9.2013 obiščete Lutrino stojnico, ki bo kot del festivala LUPA, postavljena v središču Ljubljane. Festival bo potekal od 11. ure dalje na Prešernovem trgu in okolici. Na stojnici boste lahko pokukali skozi lupo in v živo pobližje spoznali skrivnostne prebivalce celinskih voda. Pa na vidro ne smemo pozabiti, in bobra ter številne preostale prebivalce voda, ki bodo predstavljeni s pomočjo naravnih preparatov in slikovnega gradiva.

Oglejte si tudi