Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Odkritje rimskega vodovoda

Iz zavoda Muzej in galerije mesta Ljubljana sporočajo o izjemnem odkritju. V Podutiku so namreč odkrili antični rimski vodovod. Območje Podutika je sicer v registru kulturne dediščine zabeleženo kot mesto odkritja antičnega vodovoda. Njegov potek arheologom do sedaj ni bil poznan, omembe vodovoda namreč segajo v drugo polovico 19. stoletja. Takrat pa dokumentiranje najdišč ni bilo tako natančno kot danes.

V novembru 2012 je ekipa MGML pred predvideno gradnjo vrtca izvedla predhodne arheološke raziskave. Izkopanih je bilo 5 strojnih testnih jarkov na površini okrog enega hektarja. Odkrili smo ostaline iz obdobja prazgodovine, antike, srednjega in novega veka.

Izjemno je predvsem odkritje antičnega vodovoda, na katerega so naleteli v enem izmed testnih jarkov na globini okrog 1,5 m. Vodovod je bil dokumentiran v dolžini 1,2 m, širine 0,7 m. Grajen je iz apna in drobnih prodnikov ter orientiran v smeri SZ-JV.

Še danes sta v neposredni bližini območja raziskave dva izvira vode. Morda sta prav ta dva oskrbovala že prebivalce antične Emone, se še sprašujejo v MGML-ju.

Vodovodi in vodnjaki rimske Emone


Na spletni strani o arheoloških novostih v Ljubljani še lahko preberemo, da čeprav je imela Emona obilje vode, je bilo treba za obzidano mesto posebej zagotoviti neodvisno oskrbo z njo. To so storili sprva z vodnjaki. Vsak blok hiš (insula) je imel namreč na dvorišču vsaj enega. Javni vodnjaki pa so stali na ulicah. 6 jih je bilo dokumentiranih tudi med nedavno zaključenimi raziskavami na Kongresnem trgu v letih 2009 in 2010.

 

V obdobju razcveta rimske Emone (2. ali 3. stoletje) sta bila zaradi večjih potreb z oskrbo zgrajena najmanj dva vodovoda. Prvi je bil v mesto speljan s severozahoda, od Vodnikove ceste v Šiški, mimo stare šišenske cerkve, pod hotelom Bellevue in dalje, predvidoma mimo Cekinovega gradu, skozi Tivoli in morda mimo Opere v mesto. Njegov vir se domneva v Podutiku oz. Kamni Gorici. Najverjetneje gre ravno za zgoraj omenjeni del antičnega vodovoda. Drug vodovod pa je bil speljan z zahodne smeri. Na sledove kanala so naleteli na Glinici, v Postojnski ulici in pri Tobačni tovarni.

Oglejte si tudi