Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Bicikelj s 40.000 uporabniki

Bicikelj je v letu in pol delovanja pridobil 40 tisoč uporabnikov, v tem obdobju pa je bilo opravljenih že več kot milijon voženj.

Statistika kaže, da je v povprečju vsako od 300 koles v sistemu izposojeno vsaj 6 krat na dan. Ker povprečna vožnja traja malenkost več kot 22 minut, to pomeni da je vsako od koles na vožnji nekaj več kot dve uri na dan.

 

V letošnjem oktobru pa je potekala tudi raziskava, v kateri je sodelovalo 311 prebivalcev Ljubljane in njene okolice. V raziskavi je 79 % vprašanih Bicikelj ocenilo kot zelo koristen, projekt pa je kot pozitiven ocenilo kar 95 % vprašanih.

 

Večina uporabnikov sistem uporablja redno

 

Med tistimi vprašanimi, ki so že kdaj uporabili kolesa Bicikelj, jih dobra polovica kolesa uporablja vsak teden. Od tega jih skoraj 23 % kolesa uporablja trikrat tedensko ali več, dobrih 28 % pa enkrat ali dvakrat tedensko. Da je sistem Bicikelj zelo koristen oziroma koristen za mesto Ljubljano jih ocenjuje kar 94 % vprašanih, s čimer se sklada tudi mnenje sodelujočih v anketi, ki Bicikelj ocenjujejo kot izrazito pozitiven (52 % vprašanih) oziroma pozitiven (43 %) projekt. Koristnost za njih osebno pa so sodelujoči v anketi ocenjevali s srednjo oceno (da je sistem kot koristen za njih osebno jih meni 40 % vprašanih).

 

Samopostrežni sistem izposoje koles Bicikelj sta maja 2011 vzpostavila Mestna občina Ljubljana in podjetje Europlakat v okviru javno-zasebnega partnerstva. Po letu in pol delovanja sistema Bicikelj deluje po pričakovanjih, uporabniki pa kolesa uporabljajo skrbno. Večjih poškodb koles doslej ni bilo, večinoma gre za pričakovane manjše poškodbe, ki so povezane s pogosto rabo koles. V zimskem času bo v sistemu na voljo nekaj manj koles, ker je predvideno manjše povpraševanje po kolesih. Zato se v tem času opravljajo redni letni servisi koles.

 

Obvestilo o spremembi splošnih pogojev

Na spletni strani BicikeLJ pa smo zasledili tudi naslednjo sporočilo :”V novembru so se spremenili splošni pogoji dostopa in uporabe sistema Bicikelj, zato vas bo pred naslednjo izposojo kolesa terminal sistem preko terminala pozval k potrditvi novih pogojev. “

V splošnih pogojih je med drugim dodan člen, ki opredeljuje način obveščanja o poteku letne naročnine. Dodatno pa je opredeljen tudi pogodbeni odnos med stranko in ponudnikom, in sicer se prijava na tedensko ali letno naročnino šteje za pogodbo, od katere pa lahko stranka odstopi kadar koli brez navajanja razlogov, o tem pa mora obvestiti ponudnika.

 Vir: MOL.

Povezave

www.bicikelj.si

Oglejte si tudi