Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Posek dreves na ulici Jana Husa

Mestna občina Ljubljana bo prihodnji teden začela načrtovan posek odraslih gledičij na ulici Jana Husa.

Drevesa na ulici Jana Husa v Kodeljevem so po besedah MOL v zelo slabem stanju, zato so se odločili za posek, naknadno pa bodo odstranjena drevesa nadomestili z novimi ter obenem prenovili ulico z novo ureditvijo pločnika in ureditvijo prostora za drevesa.


Odrasle gledičije so bile v preteklosti obglavljene, iz obglavljenih vrhov pa sedaj izraščajo debele sekundarne veje, ki so slabo pritrjene na mesta izrasti. Te veje se zaradi slabe vraslosti ob močnem vetru ali ob snežni obremenitvi lomijo, čeprav so zdrave in zelene. V preteklosti so bila drevesom, zaradi razrasti korenin, le-te porezane, posledica takih poškodb dreves pa se kaže v vdoru razkrojnih organizmov v drevesna tkiva, rezultat česar je razkroj debla ali korenin in posledično nevarno drevo. 

Nevarna drevesa


Kljub vzdrževanju so drevesa postala neobvladljiva in nevarna. Lani sta se dve drevesi podrli sami od sebe. Obenem pa ta drevesna vrsta, kadar je pod stresom, razvije še dodatno trnje. Trnje lahko izrašča tudi iz debla in predstavlja nevarnost za mimoidoče. 

Na MOL-u zatrjujejo, da se zavedajo “pomena velikih, odraslih dreves v mestu in dejstva, da nadomestitev dreves z mladimi nikakor ne more biti enakovredna odraslim. Mnogo dreves v Ljubljani pa je žal doseglo svojo biološko starost ali so poškodovana in zato potencialno nevarna za ljudi in premoženje, zato je posek v takšni meri na celotnem območju Ljubljane neizogiben.” 

 

Vir: MOL

 

Oglejte si tudi