Tako bomo vsak teden od 6. oktobra do 31. oktobra posvetili skupini živil, ki jih po statističnih podatkih trenutno v Sloveniji največ zavržemo. V celotnem mesecu oktobru se bomo tako posvetili kruhu, mlečnim izdelkom, sveži zelenjavi in svežemu sadju. Vsak teden bo na spletni strani Volk sit, koza cela in na spletni strani Ekologi brez meja predstavljena skupina živil, njena uporabnost, kako nakupovati in na kaj moramo biti pozorni pri nakupu, kako shranjevati živilo, kako ga pripraviti in nenazadnje, če morebiti kaj ostane, kako to spremeniti v nove jedi.
Pozivamo vas, da nam pri tem pomagate in nam posredujete vaše recepte in nasvete, s katerimi preprečite zavržke hrane. Na naši Facebook strani Ekologi brez meja in spletnih straneh sledite tedenskim objavam, kaj zbiramo in kako lahko prispevate in delite svoje znanje. Zbiramo 3 področja, in sicer:
- praktične nasvete za preprečevanje nastajanja zavržene hrane (shranjevanje, nakupovanje, priprava …),
- nasvete in recepte kako uporabiti organske ostanke sadja in zelenjave, ki so užitni (zelenje, olupki …)
- in recepte za pripravo jedi iz ostankov hrane.
Recepti za jedi iz ostankov hrane morajo vsebovati kot ključno sestavino osnovno živilo, ki ga predstavljamo tekoči teden. Zaželeno je, da recept vsebuje čim več ostankov hrane. Kot primer uporabe starega kruha bi lahko rekli, da naredimo kruhove cmoke.
Za oddajo recepta je potrebno napisati naslov recepta, ime in priimek pošiljatelja, elektronski naslov, sestavine recepta, pripravo in sliko, ki ni obvezna a zelo zaželena. Omenjeno pošljite na elektronski naslov koza.volk@ocistimo.si.
Obljubljamo vam, da bomo najboljše recepte in predloge tekom projekta zbrali in objavili.