Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Nemoč: izbira ali usoda?

Nemoč je, kot bi imeli na gležnjih, za vratom, okoli pasu in rok okove, ki nas vežejo na uteži. Frustracija, ki se razvije pri tem je ena najbolj nadležnih, čemur lahko sledi brezup, obup ali celo vdaja.
V resnici je nemoč posledica ujetosti v lastna prepričanja, zaradi katerih želimo posledično spremeniti nekoga ali nekaj ali neko situacijo, kar pa ne gre, vsaj v večini primerov. Mislimo, da če ni tako, kot mi mislimo, da bi moralo biti, potem je nerešljivo ali preprosto narobe. 

 

Ste kdaj pomislili, da obstajajo še kakšne druge možnosti, na katere preprosto ne morete pomisliti, ker nimate dovolj znanja, informacij in izkušenj? Misel, da nečesa ne veste, ker premalo veste, je prvi korak iz nemoči (sliši se hecno, kajane :))


Naslednji korak je raziskovanje. Kaj vedo ljudje, ki se jim je posrečilo? Kaj znajo? Kaj delajo, česar mi ne?

Dobro je imeti nekoga, ki nam lahko pomaga v situacijah, ki jih sami težko zmoremo. Obstaja veliko znanja in veščin, ki pa se jih ne moremo vedno naučiti sami. Zato sva vam za pomoč na razpolago tudiv Centru za kaovost odnosov. Lahko pokličete na 051 301 357 ali 041 791 345 ali nama pišete na info@odnosi.com. 


Raziskovanje, učenje, širjenje lastnega obzorja je način, kako se osvoboditi nevidnih vezi, v katere verjamemo, zgolj in le zato, ker smo vajeni verjeti vanje. Pri čemer pretekle izkušnje niti malo ne pomagajo, da bi znali verjeti drugače.


Ste opazili občutek negotovosti in odpora, kadar se srečamo z nečim novim in neznanim? To je nekakšen notranji čuvaj, ki pazi, da ostajamo v svojih mejah. Da ne sledimo širši viziji in svojm sanjam...
Zato je dobro imeti kakšen pogovor z njim v smislu:
"Veš, vem, da te je strah, da je čudno, a morda je bolje, da preizkusim to novo, nenavadno stvar, kot da ostajam v svojem prepričanju."


In to novo mišljenje je bistveni korak pri premagovanju nemoči. Kajti nemoč ni stvar usode, je stvar prepričanja, torej izbire, v kaj bomo verjeli. Narediti nekaj novega, pogumnega in drugačnega zato, da vidimo, da zmoremo, da se naučimo nekaj drugega, da preizkusimo, če naše verjetje drži, pa je eden ključnih korakov.


Da ne bo pomote: to ne pomeni, da škodujete nekomu. Lahko pa pomeni poiskati pomoč v situaciji iz katere ne vidimo izhoda ali spregovoriti o nečem, o čemer še nikoli nismo spregovorili.

 

Srečno!

 

Avtorja: mag. Andrej Trampuž, univ. dipl. psiholog in klinični Imago partnerski terapevt, direktor Centra za kakovost odnosov ter Maja Trampuž, Imago facilitator in edukator ter programski direktor v Centru za kakovost odnosov, www.odnosi.cominfo@odnosi.com, 051 301 357, 041 791 345

 

Oglejte si tudi