Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Nagrada še za Urbano in Bicikelj

Po tem, ko je Ljubljana dobila priznanje iz tujine za turistično kartico, sta na domačem terenu Urbana in Bicikelj prejemnika informacijske jagode.

Projekta sta dobila nagrado za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v letu 2011-12, informacijsko jagodo, v razložitvi nagrade pa je zapisano, da je "enotna mestna kartica Urbana brezkontaktna pametna kartica, ki v Ljubljani, med prvimi v Evropi, omogoča plačevanje mestnih storitev, npr. vožnje z ljubljanskimi mestnimi avtobusi, parkiranja in storitve v knjižnicah. Samopostrežni sistem izposoje koles v Ljubljani Bicikelj pa omogoča preprosto izposojo in vračilo koles. Število uporabnikov se bliža 15 odstotkom populacije Ljubljane, število vseh izposoj bo kmalu preseglo 1 milijon. 3. oktobra so postavili nov rekord - 4.113 voženj v enem dnevu."


Nagrada je bila podeljena v okviru mednarodne konference »Informacijska družba 2012«, ki poteka od 8. do 12. oktobra 2012 na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani.

BicikeLJ lani z 937,195 izposojami.

Pred kratkim so tudi na spletni strani BicikeLJ objavili statistiko uporabe storitve. Število letnih uporabnikov je  38.712, število vseh izposoj pa je bilo v preteklem letu 937,195, od tega je 98% takih, ki niso presegli brezplačne prve ure. Največ izposoj v enem dnevu je bilo 3. 10. 2012, ko so uporabniki opravili 4,113 premikov koles. Povprečen čas izposoje znaša 23 min na vožnjo. Postaje, ki jih uporablja največ kolesarjev sta Cankarjeva ul.-Nama in Prešernov trg-Petkovškovo nabrežje.


Spomnimo naj še, da je ob koncu septembra na spletni strani Euro Test, ki jo upravlja nemška avtomobilistična zveza ADAC, v ocenjevanju turističnih kartic v evropskih mestih Turistična kartica Ljubljane zasedla odlično tretje mesto.

Oglejte si tudi