Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Dobitnica letošnje nagrade Georga Büchnerja - Sybille Lewitscharoff

Nagrada Georga Büchnerja je najpomembnejša literarna nagrada, ki jo Nemška akademija za jezik in književnost vsakoletno podeljuje avtorjem, ki pišejo v nemščini in so s svojim delom bistveno prispevali k oblikovanju trenutnega nemškega kulturnega življenja.

Z veseljem sporočamo, da je letošnja dobitnica prestižne nemške literarne nagrade Georga Büchnerja Sybille Lewitscharoff. Njen roman Blumenberg je letos izšel pri KUD Sodobnost International v odličnem prevodu Ane Jasmine Oseban.

 

Sibylle Lewitscharoff je za mojstrsko zastavljeno in stilistično dovršeno literarizirano biografijo nemškega filozofa Hansa Blumenberga prejela vrsto nagrad: med drugim so ji prisodili književno nagrado Wilhelma Raabeja in Kleistovo nagrado. Blumenberg je prej kot hvalnica vélikemu filozofu zabaven roman z nadvse simpatičnim razlagalcem sveta, ki se mu tisto nerazložljivo, nepojasnljivo prikaže v podobi prijaznega leva.

 

Orjaški, rumen, sproščen: z očarljivo samoumevnostjo se v delovni sobi uglednega filozofa Blumenberga neke noči prikaže lev. Profesor se z nekaj truda vendarle obvlada, tudi naslednji dan, ko lev nepričakovano pricaplja na njegovo predavanje in se lagodno sprehodi po predavalnici. Klopi so polne, a očitno ga nihče od poslušalcev ne vidi. Prefinjena študentska potegavščina? Ali pa morda vendarle prej priznanje višje sile – poslednjemu filozofu, ki še zna spoštovati takega leva?

 

Roman za sladokusce!

 

Oglejte si tudi