Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Zbogom orožje – dobrodošli spomini

Dan zbiranja spominov na 1. svetovno vojno. Če doma hranite predmete – pisma, fotografije, dnevnike, ... iz 1. svetovne vojne in bi želeli, da si jih na spletu ogledajo tudi drugi se 25. februarja odpravite v Slovansko knjižnico.
V ponedeljek 25. februarja 2013 bo v enoti Mesetne knjižnice Ljubljana, Slovanska Knjižnica, potekal prav poseben dogodek imenovan  Dan zbiranja spominov na 1. svetovno vojno.

 

V knjižnici bodo namreč zbirali spomine in družinske zgodbe, povezane z vojnimi spopadi med leti 1914 in 1918 ter medvojnim življenjem civilistov. Vse, ki doma hranite dokumente, slike, fotografije ali predmete iz 1. svetovne vojne vabijo, da jih med 9. in 18. uro prinesete, in zaupate komu so pripadali in zakaj so za vas pomembni.

 

Na dogodku bo prisoten g. Marko Štepec, strokovnjak iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, ki bo vse prinešene dokumente in predmete pregledal, digitalizatorji pa jih bodo fotografirali oziroma preslikali ter jih obiskovalcem takoj vrnili. Katalogizatorji bodo nato digitalizirane dokumente in zgodbe naložili na spletna portala Europeana 1914-1918 ter KAMRA.

 

Projekt Europeana

 

Projekt Europeana 1914-1918, tj. projekt zbiranja spominov iz prve svetovne vojne, ki je del širšega projekta Europeana Awareness, je bil prvič izveden leta 2011 v Nemčiji, pobudnici projekta. Leto kasneje so bili dogodki organizirani še v Luksemburgu, Veliki Britaniji, na Irskem, Danskem, v začetku leta 2012 pa tudi v Sloveniji in sicer v Novi Gorici, Mariboru in Celju. Odziv javnosti je bil zelo dober.

 

Vseh treh slovenskih dogodkov se je udeležilo 90 obiskovalcev, digitaliziranih pa je bilo 570 predmetov. Vsi zbrani digitalizirani predmeti so dostopni na portalu Europeana 1914-1918, kjer si jih lahko uporabniki ogledajo, pa tudi sami kakšnega dodajo. Europeana namreč spodbuja uporabnike, da sami prispevajo na portal dokumente in zgodbe iz svojih zasebnih arhivov. Lahko pa enostavno pridejo na naš dogodek in vse to zanje stori Mestna knjižnica Ljubljana.

 

Vir: MKLJ

Oglejte si tudi