Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Začetek grajskih dnevov

Danes se na Ljubljanskem gradu začenjajo 3. Grajski dnevi. v okviru katerih med 16. in 19. majem 2013 pripravljajo pester program brezplačnih dogodkov za vso družino.

 

jubljanski grad z Grajskimi dnevi tradicionalno obeležuje 16. maj, ko je leta 1905 takratni ljubljanski župan Ivan Hribar v imenu mesta od Avstro-Ogrske za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad.

 

Grajski dnevi se bodo začeli danes ob 17. uri s kaligrafsko delavnico v Beli dvorani in vodenim ogledom za otroke z naslovom Grajski potep z e-zmajčkom, prav tako ob 17. uri. Ob 18. uri pa bo na stopnišču, ki vodi proti Razglednemu stolpu, odprtje likovne razstave otroških del Življenje na gradu, kot so ga na papir prenesli otroci vrtca Galjevica iz Ljubljane.

 

Iskanje zmajevega zaklada

 

V petek, 17. maja, bo ob 17. uri na sporedu voden ogled za otroke z naslovom Iskanje zmajevega zaklada.

 

Dan odprtih vrat

 

Osrednji dan letošnjih grajskih dni bo nedelja, 19. maj, ko na Gradu pripravljajo Dan odprtih vrat, na katerem bodo ponudili brezplačne vsebine: Virtualni grad, razstava Slovenska zgodovina, Razgledni stolp in vodeni ogledi po gradu in razstavi Slovenska zgodovina. Ob 11. uri vabljeni v čudoviti svet lutk, na Druženje z lutko, kjer si bo mogoče ogledati razstavo lutk, se udeležiti delavnice in si ogledati predstavo »Legenda o Ljubljanskem zmaju«. Osrednji dogodek v grajskem parku pa bo med 10. in 18. uro Srednjeveški tabor in lokostrelska animacija, kjer se bo mogoče pobližje spoznati z življenjem srednjeveških vitezov. Društvo Vitezov Otoških bo pod svojim šotorom na ogled postavilo orožje in viteško opremo. Ob 12., 15. in 17. uri bo potekalo iskanje cekinov z nagradami za najuspešnejše iskalce. Za nameček se bodo obiskovalci tabora lahko preizkusili v lokostrelskih veščinah in v mečevanju ter se na koncu fotografirali na vladarskem prestolu. 

Na Ljubljanskem gradu ob 3. Grajskih dnevih so pripravili tudi spremljevalni prireditvi z vstopnino: 11. maja so v Stanovski dvorani nastopil Ansambel Cortesía z gosti, koncert srednjeveške in renesančne glasbe s plesom v stilnih kostumih. 18. maja ob 20. uri pa v Palaciju pripravljajo peti tematski plesni večer na Ljubljanskem gradu - Grajski ples

 

Oglejte si tudi