Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Razstava Bili smo svetovni prvaki

V Mestni hiši se 2. septembra odpira razstava Bili smo svetovni prvaki

Muzej in galerije mesta Ljubljane je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana, Oddelkom za kulturo in Oddelkom za šport, ter produkcijsko hišo Intermedia Network pripravil razstavo z naslovom Bili smo svetovni prvaki. Pot brezkončnega vzpona do košarkarskega zlata leta 1970 in naprej. Na razstavi je v nekaj slikovnih potezah predstavljena pot jugoslovanske košarkarske reprezentance od prvih nastopov na velikih tekmovanjih do osvojitve zlate medalje na svetovnem prvenstvu v Ljubljani leta 1970.

 

Razstava, ki se ob prisotnosti ljubljanskega župana Zorana Jankovića in košarkarske legende Borisa Kristančiča odpira v ponedeljek, 2. septembra, ob 19.00, bo na ogled do 22. septembra 2013 v Steklenem in Desnem atriju Mestne hiše. Razstavo spremlja svetovna premiera dokumentarnega filma Bili smo svetovni prvaki, ki je nastal v produkciji beograjske hiše Intermedia Network.

Jugoslovanska košarka je bila športni fenomen, v katerem so ves čas sodelovali tudi slovenski košarkarji. Med letoma 1961 in 1991 je reprezentanca na evropskih prvenstvih, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah skupaj osvojila 6 bronastih, 10 srebrnih in 9 zlatih medalj. Blaž Vurnik, kustos razstave, MGML, ob tem dodaja: »Jugoslovanska košarka je nepozaben fenomen. Takšne uspehe na velikih tekmovanjih v drugi polovici dvajsetega stoletja statistika beleži le še za reprezentanci Sovjetske zveze in ZDA.«

Uspeh v Ljubljani leta 1970 predstavlja prvo osvojitev naslova prvakov in obenem največji uspeh slovenskih košarkarjev Iva Daneua, Aljoše Žorge in Vinka Jelovca, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih v jugoslovanskem dresu postavljali standarde slovenske košarke. Na razstavi si bo tako moč ogledati tudi celoten posnetek tekme Jugoslavija−ZDA s svetovnega prvenstva v Ljubljani inpokal, ki ga je jugoslovanska reprezentanca dobila ob osvojitvi naslova prvaka.

Razstavo, ki bo na ogled v ljubljanski Mestni hiši, spremlja svetovna premiera dokumentarnega filma Bili smo svetovni prvaki, ki bo predvajan v času trajanja evropskega prvenstva Eurobasket 2013. V filmu, ki je nastal v produkciji beograjske hiše Intermedia Network, nastopa 50 ljudi, ki so bili tako ali drugače vpeti v razvoj jugoslovanske košarke do osvojitve zgodovinske zmage – prve zlate medalje jugoslovanske reprezentance na svetovnem košarkarskem prvenstvu 24. maja 1970 v ljubljanskem Tivoliju. Avtor in producent filma je Zvonimir Šimunec, producent Dejan Petrović, scenarij je napisal Aleksandar Miletić, režisersko taktirko pa je v roke vzel Ivica Vidanović.

 

Odprtje Hiše športa

 

Prav tako pa bo v, ponedeljek, 2. septembra, ob 20. uri slovesno odprtje Hiše športa na Bregu 2 ter prenovljenega Novega trga. Za zabavo bodo poskrbele Zmajčice ter Magnifico.

 

Hiša športa združuje ves ljubljanski šport, saj ponuja promocijski material, vstopnice, letne karte za športne dogodke v organizaciji posameznih ljubljanskih klubov, rezervacijski sistem rekreativnih športnih površin, napovednike aktualnih športnih dogodkov,… Skratka, to je mesto zbiranja in povezovanja vseh, ki delujejo na različnih ravneh ljubljanskega športa, od športnikov, navijačev, sponzorjev, turistov do rekreativcev.

 

Oglejte si tudi