Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
4°C
ČET.
11°C
4°C
Oceni objavo

Peš iz mesta na Ljubljanski grad

V zadnjem tednu maja in v prvem tednu junija se lahko na Ljubljanskem gradu udeležite brezplačnih vodstvev iz mesta na Grad, Knjižnico pod krošnjami, razstavo Kolo, 5200 let in Grajske piskače.

Prihodnji petek, 31. maja 2013 obeležujemo svetovni dan športa. Ljubljanski grad je za ta dan pripravil tri zanimiva brezplačna vodstva po sprehajalnih potek, ki vodji na Grad. Tekom sprehoda po grajskem pobočju bo grajski vodič obiskovalcem odkril marsikatero zanimivost in zgodbo, ki se skriva v imenih ulic, trgov in posameznih hiš, ki so na poti do grajskih vrat. Izbrali smo tri poti; prva: Vodnikov trg – Študentovska ulica – Ovinki – Ljubljanski grad (zbirno mesto: pred kipom Valentina Vodnika na Vodnikovem trgu); druga: Stari trg – Reber – Mačja steza – Ljubljanski grad (zbirno mesto: Čevljarski most) in tretja: Gornji trg – Ulica na grad – Osojna steza – Ljubljanski grad (zbirno mesto: pred Herkulovim vodnjakom na Gornjem trgu). Zbirno mesto je na vseh lokacijah ob 18. uri.

Knjižnica pod krošnjami

Prav tako prihodnji petek, 31. maja 2013, bo ponovno zaživela tudi Knjižnica pod krošnjami na Ljubljanskem gradu, ki je le ena izmed lokacij tega projekta. Ob lepem vremenu bo knjižnica pod grajskimi krošnjami vsak petek, soboto in nedeljo, med 10. in 20. uro, vse tja do 1. septembra 2013. Organizatorji, Inštitut za neprofitno komunikacijo Divja misel, bodo celoten projekt predstavili na novinarski konferenci, ki bo v torek, 28. maja 2013, ob 11. uri  pod krošnjami na Grajskem dvorišču. Vabljeni!

 

Najstarejše kolo 

 

Jutri zvečer se v Mestnem Muzeju v Ljubljani odpira razstava Kolo, 5200 let. Del te razstave, svetlobna instalacija s simbolno predstavitvijo kolesa v kontekstu Ljubljana – prestolnica – generator razvoja in kreativnih potencialov; Ljubljanski grad – simbol prestolnice; kolo – simbol razvoja, je avtorica razstave Irena Šinkovec, postavila tudi na Ljubljanski grad. Med 29. 5. in 15. 9. 2013 bo svetlobna instalacija vsak dan, med 9. in 21. uro, brezplačno na ogled v Kazemateh na Ljubljanskem gradu.

 

Grajski piskači 

 

Prihodnjo soboto, 1. junija 2013, ob 11. 30 se bodo z Razglednega stolpa Ljubljanskega gradu ponovno oglasile fanfare Grajskih piskačev. Ob prijaznem vremenu se bodo v replike originalnih oblačil Grajski piskači z Razglednega stolpa oglašali vsako soboto do 29. septembra 2013. Na lesenem podestu, ki je bil speljan okoli Stolpa piskačev (prvič omenjen leta 1544) so vsak dan ob 11. uri grajski piskači zatrobili na tri pozavne in en kornet in s tem naznanjali meščanom, da se bliža 12. ura; t.j. ura kosila. Kdaj je ta navada zamrla ni znano, viri pa jo omenjajo še v 17. stoletju. Vsekakor ni bilo to muziciranje njihova najvažnejša naloga.

 

Oglejte si tudi