Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

16. Kreativni tabor Sajeta '15 (29.7. 2015 - 1.8. 2015)

Kreativni tabor Sajeta bo tudi v svoji 16. izvedbi, prevetril tolminsko Sotočje z obiljem kreativnosti v obliki glasbenega programa, raznolikih delavnic, projekcij ter spontanimi kreativnimi izbruhi. Letošnji glasbeni program predstavlja ekskluzivno sestavljanko, v kateri se prepletajo precej različne kreativne godbe, vse od jazza, sodobne elektronike, 'resne' glasbe ter 'prvinskega' rocka. V štiridnevnem koncertnem programu bomo priča nastopom mednarodno uveljavljenih glasbenikov iz 9 držav.

 Otvoritveni večer (29.7.) ponuja bero precej različnih glasbenih izkušenj in pristopov, začel ga bo srbski elektro-akustični dvojec Ponton. Motherfuckhertz so zastopniki svežega vala s področja sodobne plesne glasbe iz bližnje soseščine,  Nina Bulatovix pa nas z zadnjim albumom vabi v svojo Jato. Za piko na i otvoritvenega večera bodo poskrbeli posoški Link Der Wasser, ki se po dvajsetih letih vračajo na sceno.

V četrtkov program (30.7.) nas bo s svežo samostojno stvaritvijo, izdano na albumu ''Plovilo'', popeljal Samo Kutin. Preostali četrtkov večer pa bo predvsem v znamenju francoske kreativne glasbene scene. Saksofonist in producent Etienne Jaumet, ki je v letu 2014 izdal album ''La Visite'', se bo prvič predstavil slovenskemu občinstvu. Gre za prijetno, včasih celo plesno mešanico analognih zvokov klaviatur in saksofona, ki dodaja zvoku nekoliko jazzovski pridih. Po sedmih letih se na Sajeto vrača multiinštrumentalist in inovator Pierre Bastien, ambientalni elektronik Philippe Petit pa bo nastopil v duetu z avstrijsko violinistko in eksperimetatorko Mio Zabelko. Ta večer bomo poslušali tudi zvočno raziskovo Grka Thanasisa Kaprouliasa, ki se skriva pod zanimivim psevdonimom Novi_Sad.

Uvod v petkove nastope (31.7.) je rezerviran za predstavitev letošnje delavnice glasbene improvizacije. Mentor delavnice Piero Bittolo Bon, predstavnik mladega vala obetavnih italijanskih jazz ustvarjalcev, pa bo ta dan predstavil tudi solo projekt ''Spelunker''. Eht Zeđ so mlad slovenski impro kolektiv, medtem ko bodo Nikki Louder, izvedli bolj hrupno plat lastnega glasbenega izraza. Newyorški italijan Marco Cappelli bo s kolektivom Italian Surf Academy pričaral svoj pogled na t.i. surf glasbo - energično kitarsko instrumentalno godbo, ki je nadgrajena z zvrhano mero improvizacije. Vrhunec petkovega večera pripada ekskluzivnemu triu, ki ga sestavljajo kitarski mag Caspar Brötzmann, basist Massimo Pupillo (Zu) in tolkalec FM Einheit  (ex Einstürzende Neubauten). Glede na renome trojice glasbenikov in njihove dosežke na glasbenem polju je pričakovati energično zmes Casparjeve distorzirane kitare, Pupillovega kreativnega basiranja in FM Einhetovega kovinskega ritma.

Zaključni dan 16. Sajete (sobota 1. 8.) bo precej elektronsko obarvan, duet Blaž & Simon, bosta predstavili eksplozivno mešanico elektronike in močnih ritmov. Lumisokea pa je italijansko-belgijski duet, strmo vzpenjajoča se avdio-vizualna atrakcija. Po tradiciji Sajeta gosti vsaj enega vidnega predstavnika krautrocka, letos prihaja na Sajeto eden od ustanoviteljev legendarne zasedbe Faust - Hans Joachim Irmler, ki bo v duetu z Gudrun Gut predstavil projekt Gut und Irmler ''500m'' – mešanico analognih in digitalnih zvokov, ki se medsebojno dopolnjujejo v kozmičnih razsežnostih. Iz Velike Britanije tokrat prihaja Andrew Hung, bolj poznan kot polovica britanskega dueta Fuck Buttons, ki bo predstavil svoj solo prvenec 'Rave Cave'. Pionirja slovenske sodobne elektronske glasbe Random Logic pa bosta po dolgem času predstavila svoje zvočne ekspresije trajanja.

Kar nekaj je tudi ustvarjalcev, ki bodo s svojimi nastopi skrbeli za zvočno kuliso Sotočja v popoldanskem času ter po zaključku programa na glavnem odru: Bojan Vrlić aka Mr Hoffman, Bojan Melinc aka BeeMve, Nina Hudej, Feentz & Ivanhoe ter Native.

Kot v preteklosti je tudi letos poskrbljeno za vse, ki želijo kar najbolj aktivno preživeti čas na Sajeti, saj smo pripravili pestro izbiro kreativnih delavnic. Poleg glasbene delavnice bo Marko A. Kovačič z delavničarji skrbel za vizualno podobo celotnega prizorišča, medtem ko bo koncertno dogajanje z video animacijami in oblikovanjem svetlobe opremljal Miroslav Sretenović aka Izvenredni Bob (Incredible Bob). Dušan Gerlica bo tudi letos vodil tradicionalno kiparsko delavnico lesenih skulptur, po tradiciji pa ne bo manjkala niti filmska ali zvočno tehnološka delavnica, pa še joga, delavnica improviziranega giba ter ponovne uporabe.

Novost letošnje SAJETE je SAJET'CA, v okiru katere bo poleg delavnice Sama Kutina, ki že vrsto let uglašuje 'Mičken orkester', poskrbljeno za raznovrstne kreativnosti najmlajših. Tippie Cla(w)n prihaja iz Španije in pripravlja pravi mali cirkus, kjer se bodo otroci poleg izdelovanja rekvizitov učili tudi žonglerskih veščin. ŠotorIŠČE - družinam prijazen prostor - bo ponujalo raznovrstne dnevne aktivnosti, tam se bo lahko vsakdo igral, ustvarjal in delal. Nike Škofič pa v dopoldanskih urah pripravlja še otroške likovne delavnice.

Povezave:

Line Up: glasbeni program 2015

Promo kompilacija: soundcloud promo compilation 2015

Promo video: promo video 2015

Facebook: www.facebook.com/Sajeta

Splet: www.sajeta.org                                                       

Oglejte si tudi