Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Preimenovanje ulic in mostov v Ljubljani

Do 3. decembra lahko občini podate svoje mnenje o poimenovanju ulic.
Mestna občina Ljubljana je objavila poziv k predhodnemu posvetovanju o ustreznosti predlaganih imen in sprememb potekov ulic in imen mostov v naselju Ljubljana. Najbolj pereče je seveda poimenovanje nesojene Titove ceste, za katero je sedaj predlagano ime Štajerska cesta.

Vpadnica, ki je bila odprta letos junija, je vse od takrat še brez imena, saj je septembra lani ustavno sodišče razveljavilo poimenovanje nove mestne vpadnice po Josipu Brozu Titu, saj naj bi tako poimenovanje bilo protiustavno in kršilo načelo spoštovanja človekovega dostojanstva. Če bo ime potrjeno, bo Štajerska cesta potekala od krožišča pri Žalah prek krožišča Tomačevo in križišča z Dunajsko cesto vse do meje z občino Trzin.

Še druge novosti

 

Poimenovanje Štajerske ceste pa še zdaleč ni edina novost, o kateri vas občane povprašuje MOL. Tako se načrtuje poimenovanje nabrežja na levem bregu Ljubljanice med Šempetrskim in Mrtvaškim mostom kot Šuštarjevo nabrežje, zato bi se spremenilo tudi območje Vrazovega trga. Načrtuje se tudi podaljšanje Roške ceste in zato ukinitev Lipičeve ulice.

 

Prava tako se bo preimenoval del Tomšičeve ulice, in sicer od Prešernove do Bleiweisove ceste, ki se bo po novem imenoval Windischerjeva ulica, po meščanu Franu Windischerju. V južnem delu Ljubljane, ob Ižanski cesti, pa bodo po predstavnikih živalskega sveta na Barju na novo poimenovali tri ulice – Sulčeva, Rakarjeva in Slavčeva ulica.

 

Osnutek vseh teh predlogov je mestni svet že obravnaval skoraj pol leta nazaj. Sedaj pa bodo najprej meščani in nato svetniki odločali še o drugem sklopu sprememb, ki so jih mestni svetniki kot osnutek obravnavali že pred več kot dvema letoma. Te spremembe predvidevajo v Vrhovcih novo poimenovanje Ulice Angele Vode, Ulice Ivane Kobilice in Ježkove ulice, za Bežigradom bo nova ulica Janeza Porente, v Šiški pa Ulica Alme Sodnik.

 

Poimenovanje mostov in brvi

 

Sklop sprememb pa prinaša tudi nova poimenovanja desetih novih in starih mostov in brvi: Streliško brv (čez Gruberjev prekop med Streliško ulico in Hradeckega cesto), Brv na Špici (čez Gruberjev prekop med ulico Prule in Ižansko cesto), Hradeckega most (med Hrenovo ulico in Krakovskim nasipom), Ribjo brv (ob Ribjem trgu), Mesarski most (ob Petkovškovem nabrežju), Žitno brv (med Gestrinovo in Usnjarsko ulico), Fabianijev most (med Roško in Njegoševo cesto), Poljansko brv (med Koblarjevo ulico in Zaloško cesto), Moščanski most (med Grablovičevo ulico in Zaloško cesto) ter Barjanski most (čez Gradaščico proti Gradaški ulici).

Oglejte si tudi