Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Že savske vrane pojejo o Mladih hišnih prijateljih

MHP (Mladi hišni prijatelji) so tim štirih nadebudnih mladcev (Ana, Uroš, Bor in Nejc). Skupaj z mentorjem Matjažem in mnogimi sodelavci – prostovoljci delujejo v okviru programa neformalnega izobraževanja PREOBRAT, ki ga izvajajo v Zavodu BOB.

Na treningu socialnega podjetništva junija 2012 se je razvila ideja o „socialnem servisu za lokalno skupnost“. Ker je bila ideja dobra, se je ekipa odločila, da jo izpelje. Poleti in jeseni so pridno viharili, pobude združevali v projekt, ki so ga prijavili na razpis Urada za mladino MOL in Zavoda MOVIT „Mladi v akciji . Dobili so sredstva za triletni program aktivnosti.

 

Temeljni cilji projekta MHP (Mladi hišni prijatelji)

 

MHP deluje na dveh nivojih, ki se med seboj povezujeta, dopolnjujeta in celo omogočata. Prvi nivo je socialno podjetniški, drugega pa lahko zaobjamemo s terminom »community work« (delo v lokalni skupnosti).

 

Namen pobude MHP je revitalizacija socialnega miljeja, medvrstniško, medgeneracijsko in medkulturno druženje, sosedska solidarnost ter ustanovitev socialnega podjetja, s čemer sledi velikim besedam kot so inkluzija, kohezija in trajnostni razvoj.

 

Z drugimi besedami je namen projekta spodbujati k temu, da bo sosed spoznal soseda, da bo skupnost zaživela, da se bodo ljudje, tako stari kot mladi, vrnili na igrišča in v parke, da se bo razvila lokalna prostovoljnost in da se bodo mladi družbeno angažirali.

 

Prva tarča je Savsko naselje.

 

Delo v lokalni skupnosti

 

To delo se bo udejanjalo v dveh korakih. Prvi je zagotoviti kvalitetne rekreativno-družabne možnosti v Savskem naselju, same materialne pogoje za izvedbo aktivnosti (npr. prenova obstoječega igrišča in parka). Drugi korak predstavlja aktivnosti na prenovljenem prizorišču lokalne skupnosti. Vsaj enkrat mesečno bodo pripravili akcijo, dogodek, oziroma delavnico za raznovrstno populacijo lokalne skupnosti. Konkretno?

Na igrišču bodo: uredili cvetlična korita, v katerih bodo z lokalnimi prebivalci sadili rože, začimbe ali zelenjavo; organizirali kreativne delavnice za otroke in bolšje dogodke; na temeljih medkulturnega dialoga kuhali in jedli; pripravili družabni dogodek kava (pripovedovanje pravljic, branje knjig, »senčkanje«) pod krošnjami in še kaj.

 

Projekt pokriva dve pomembni področji:

1. skrb za mlade, mladim ponuditi priložnost zaposlitve - 'uresničitve samih sebe'

2. revitalizacija oz. oživljanje lokalne skupnosti .

Projekt bo lokalni skupnosti zagotovil lepšo okolico, nove možnosti za preživljanje prostega časa, prostor za spoznavanje drug drugega. Danes večina poskrbi samo zase, vrednost tega projekta pa je v tem, da nagovarja k prijateljskim in ne nevoščljivim medsosedskim odnosom.

Mladi z malimi, na videz »nepomembnimi akcijami«, kot so kidanje snega, kava pod krošnjami,... gradijo priložnosti zase, sostanovalcem pa polepšajo dan. 

 

Socialno podjetniški nivo

S trdim delom, s skrbjo za sočloveka in z mladostno energijo želijo pobudniki projekta dokazati, da se prebivalci skupnosti lahko obrnejo na njih, ko na primer ne vedo: kako v stiski s časom peljati otroka na trening plavanja; kdo bo čakal na prevzem paketa v vrsti na pošti; kako ščetkati kopalniške ploščice; kako skuhati kosilo za cel kup starejših občanov na obisku; s čim pokositi previsoko travo na dvorišču, ali odmetati sneg na parkirišču in podobno.

Z načeli socialnega podjetništva bodo ustvarjeni pogoji za zaposlitev mladih iz lokalnega okolja. Ustvarjalce projekta vodi vera, da lahko le na takšen način lokalna skupnost vzpostavi avtonomijo na področju socialnih storitev.

 

V projektu Mladi hišni prijatelji sodeljujejo tudi druge organizacije: Prostorož, V.I.B.E. in Saprabolt.

 

Več o projektu in aktivnostih povezanih z njim si preberite na spletnem mestu www.mhp.si, ali pa jih kontaktirajte po elektronski pošti info@mhp.si, oziroma pokličite 031 400 936, kjer se vam oglasi Nejc.

Lahko pa tudi stisnete LIKE na Facebooku:

https://www.facebook.com/MladiHisniPrijatelji?fref=ts

 

Avtor prispevka: Zavod Bob

Oglejte si tudi