Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Slovenska glasba in mediji, okrogla miza

Sodelujejo: ddr. Igor Grdina, redni profesor, znanstveni svetnik; Tanja Jaklič, urednica kulturne redakcije, Delo; Darja Korez Korenčan, novinarka, Televizija Slovenija; Lojze Lebič, skladatelj, akademik

Moderator: Pavel Mihelčič

Ni treba biti posebno zagnan; dovolj je, da si preudaren in moder, da znaš opazovati in sklepati, in potem prideš zlahka do zaključka, da je slovenska glasba ogrožena, zapostavljena, pa tudi odmaknjena in potisnjena v obrobni prostor, v stvarni geto. Blizu 100 radijskih postaj obvlada slovenski eter, več kot desetina televizijskih programov vstopa v naše domove, pol ducata dnevnikov, tednikov, revij obvladuje slovenski tisk. Slovenska glasba pa komaj kam zaide; po naključju, nemalokrat z zli nameni tistih, ki se z njo in pisanjem o njej preizkušajo. To pomeni, da je zelo prav, da se najdemo za okroglo mizo, in da poskusimo razumeti, kaj se dogaja. Smo mar krivi skladatelji, ker se o nas in o našem delu tako malo piše? So mar krivi izvajalci, ki se premalo potrudijo za predstavitev nove slovenske glasbe? Imajo prste vmes novinarji, ki komaj kdaj kaj napišejo o slovenskem skladatelju, še posebej kadar gre za tako imenovani resno glasbo? Smo torej padli v zakonitost pridobitniškega trga?

Vabljeni na četrto v seriji okroglih miz z naslovom
Sečišča slovenske glasbe – o domači ustvarjalnosti in njenih potencialih,
ki jih pripravlja Društvo slovenskih skladateljev v sodelovanju z Zvezo Glasbene mladine Slovenije, Slovenskim muzikološkim društvom in SIGIC – Slovenskim glasbenoinformacijskim centrom.


Okrogla miza bo v sredo,

6. maja 2015, ob 17. uri,

v Kogojevi dvorani Društva slovenskih skladateljev,

Trg francoske revolucije 6, 1000 Ljubljana.


Povezave

www.dss.si

Oglejte si tudi