Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Potovanje brazilskega mojstra

Capoeira je življenje, je umetnost, je modrost; je zapisano v logu skupine mojstra Ubalda-Alegria. Ideja njegove skupine Capoeira Tradiçăo Baiana, je širiti vse raznobarvne plati te kulturne veščine. Predvsem pa kako s trudom in z mirnostjo odkrivati skrivnosti, ki so v neskončnih poljih zakopane znotraj sveta capoeire.
Jose Ubaldo dos Santos je svoje capoeiristično potovanje pričel s 14-imi leti v mestu Salvador. Učil se je od velikega mojstra Nôja, ustanovitelja skupine Capoeira Angola Palmares. Znotraj skupine se je učil tudi od drugih velikih mojstrov in mojstra Henriquei-a. Ta  je kasneje kot eden od mnogih mojstrov manjših skupinic pomagal vzpostaviti Nação Capoeira. Znotraj skupine Nação je bil Ubaldo formiran kot profesor in je poučeval otroke, mladostnike in odrasle; med drugim je capoeiro vpeljal tudi v psihiatrično ustanovo v Salvadorju.

 

 Leta 2000 se je Mojster Ubaldo odpravil na drug konec sveta, v Italijo. Sprva je poučeval v Trstu, potem je semena capoeire začel saditi od Cremone do Maribora. Prva delavnica capoeire v Sloveniji je bila konec leta 2001. Od takrat mojster izvaja redne treninge, trikrat tedensko v Ljubljani. Njegove dolgoletne sanje so se uresničile leta 2007, ko je ustanovil svojo skupino Capoeira Tradiçăo Baiana.  Na dogodku so bili prisotni Mojster Henrique, Contra Mestre Shiga, Contra Mestre Joao Paulo in mojster Salvador (Cordao de ouro), ki je z leti postal boter skupine. Tako je mojster Salvador ob posvetu s svojim velikim mojstrom Suassuana in mojstrom Nô-jem, leta 2009 Ubalda- Alegria graduiral za mojstra capoeire.

Nekoč je mojster Salvador dejal: "Da postaneš doktor medicine potrebuješ 10-12 let, da pa si priznan kot doktor capoeire potrebuješ vsaj 25 let. A če capoeira postane del tvojega življenja, del tebe, se ta številka niti ne zdi več tako visoka.

 

Pot vsakega capoeirista je začrtana s stilom, tehniko in spoštovanjem njegovega mojstra in seveda koliko energije je pripravljen vložiti v svoj razvoj.

V capoeiri je  enakot kot v vzhodnjaških borilnih veščinah prisotna hiarhija, ki narekuje svoje rituale, običaje, razvoj in odnose.  Več o tem pa v drugem prispevku,....

 

Več o mojstru in skupini:

www.capoeiratb.si

www.facebook.com/capoeiratradicaobaiana.si

 capoeiratb@gmail.com

Povezave

capoeiratb.si

Oglejte si tudi