Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

ponatis prve pesniške zbirke Pesmi (1908) Vide Jeraj

V pripravi  

         

31. marca bo minilo 140 let od rojstva slovenske pesnice Vide Jeraj (31.3.1875 - 1.5.1932). Založba bo počastila obletnico s ponatisom njene prve pesniške zbirke Pesmi (1908), ker je bil izbor njen, avtentičen.

Velja za eno prvih slovenskih pesnic, ki se je uvrstila v slovensko literarno zgodovino. Bila je med najdrznejšimi in najbolj nadarjenimi pesnicami tedanjega časa.

Njen opus povezujemo z obdobjem slovenske moderne, saj je prav v tem času ustvarila največ in tudi najboljše pesmi o naravi in ljubezni. Te so nastajale v Zasipu, kjer je učiteljevala, redno so jo obiskovali Cankar, Župančič, Murn, dr. Prijatelj, Aškerc pa je bil nekaj časa tudi njen mentor.

Njena lirika je doživeta, polna čustev, povezana s pretresljivi dogodki, ki so zaznamovali njeno življenje: tragične izgube, hrepenenje po neuslišani ljubezni; pogumna in iskrena, kot je bila ona. V veselju in žalosti, pogosto nerazumljena in nesprejeta. Vsaj tako se je počutila in zato si je vzela življenje. 

Morda njene pesmi niso presežek naše literarne zgodovine, vsekakor pa so dokument časa, še vedno žive, vredne pozornosti ljubiteljev poezije.

 

Oglejte si tudi