Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 05.12.2016

delno oblačno
Ponoči se bo oblačnost od jugozahoda prehodno širila tudi nad osrednjo in del vzhodne Slovenije. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -2, na Primorskem od 0 do 5 stopinj C.
-2°C | 4°C
torek, 06.12.2016
-2°C | 5°C
sreda, 07.12.2016
-2°C | 4°C
četrtek, 08.12.2016
-4°C | 5°C
petek, 09.12.2016
-3°C | 9°C
Opozorila
Nedelja, 4.12.2016 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
4°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Kultura

O tem, kako presnojedci obtičijo v ......


KULTURA

| |
18.11.2013      13:03
A A

O tem, kako presnojedci obtičijo v podrobnostih



Deli:

Vas zanima nutricionistika? Seveda, saj ima veliko vlogo pri odločitvi za spremembo prehranjevanja. Ste zaskrbljeni glede prehrane? Da, zato smo namreč predani izboljšanju naših navad. Bi nas opisale besede ‘zaskrbljeni glede prehrane’ (na zdrav način, seveda)? Gotovo, zaskrbljeni smo glede prehrane oziroma mi tako pravijo in tukaj je naša šibka točka.

 

V resnici pa bi se morali za prehrano zanimati naši sosedje, ki jedo mrtvo hrano oziroma hrano brez hranil in bi morali biti celo zaskrbljeni glede svoje prehrane in zdravja. Njihova procesirana, rafinirana kuhana hrana je tako neposredno kot posredno precej kriva ne le za poslabšanje njihovega zdravja, temveč tudi za uničenje celotnega ekosistema.

 

Po drugi strani pa bi se presnojedci v deželi s preprosto in zdravo hrano, vsaj teoretično, morali biti sposobni sprostiti. Toda žal se enostavnost ne prodaja. V večini primerov nas tisti, ki v javnosti najbolj širijo sporočilo presne hrane, vodijo v prehranski labirint, v katerem so za ustreznost naše prehrane potrebni vedno večji odmerki vedno manjših mikrohranil. Ali ni čas, da se odmaknemo od podrobnosti in ponovno pogledamo celotno sliko?

 

V presno zajčjo luknjo

Večina nas je šla skozi obdobja številnih sprememb v prehrani. Od hitre hrane do vegetarijanstva (mogoče s postankom v svetu makrobiotike), veganstva in širokega spektra presnih načinov prehranjevanja – vse smo preizkusili. V vsakem izmed teh obdobij je bila tedanja prehrana za nas tista prava, najboljša prehrana. Vsakokrat smo se kaj malega naučili. Vsakič smo postali malo pametnejši. Vsakič smo se na nov način prehranjevanja privadili in vsakič ugotovili, da obstaja še boljši način.

 

Spoznali smo, da vegetarijanstvo ni bilo tako prijazno živalim, kot smo prvotno mislili, nič kaj bolj od »samomorilske ameriške diete«. Naučili smo se, da je običajna veganska prehrana oropana hranljivih snovi, tako kot praktično vsak drugi pristop, ki vključuje kuhano hrano. Z osredotočanjem na vse manjše vidike prehranske slike smo se o prehrani naučili vse več in več. Vrzel med hrano in vsebnostjo hranil je postajala vse širša. Zaradi kalija smo začeli jesti banane, zelenjavo zaradi klorofila, začimbe pa zaradi mineralov. Olja smo začeli uživati zaradi njihovih sestave. Hrana ni bila več hrana, temveč seznam hranilnih snovi.

 

Za vrednotenje naše prehrane kalorijsko in nutricistično razmerje (beljakovine – maščobe –- ogljikovi hidrati) kar naenkrat ni bilo več dovolj. Makronutricistični indeks ni več zagotavljal točne slike naše prehrane. Niti mikrohranila niso bila več tako pomembna. Vse to smo pustili za seboj zaradi zanimivejšega sveta, sveta, ki ga niti ne razumemo: svet mikromolekularne prehrane. V tem svetu se menda dogaja kemija, ki je ne razumemo. Dogajajo se prehranski čudeži, ki jih znanost ne zna razložiti. Ti magični in mistični prehranski dogodki pa se pripisujejo biološki transmutaciji – alkimiji biokemije.

 

Videti je, da je logika izgubila ves pomen v svetu presne hrane. Pravijo, da osnovni minerali nastanejo iz nič. Prav ljudje, ki nam ponujajo vse mogoče prehranske dodatke, so nas poučili, da če telo nima tistega, kar potrebuje, bo to ustvarilo. Čemu potem jemati prehranske dodatke, če pa bo telo preprosto ustvarilo tisto, kar potrebuje? Čemu pravzaprav sploh slediti kakršnemu koli prehranskemu programu?


Podrobnosti študija medicine

Na medicinski fakulteti je napredovanje v študiju izjemno organizirano in gre v zelo natančne podrobnosti. Od osnovnih znanosti študentje napredujejo v vedno bolj mikroskopski svet. Začnejo z anatomijo telesa (strukture, ki so vidne s prostim očesom): s telesnimi sistemi, organi, tkivi in nazadnje celicami. Preden jih pot vodi do biokemije, se naučijo vse o organelih (majhne strukture, ki skrbijo za delovanje celic) in o organski kemiji, ki omogoča delovanje organelov. Na tej stopnji je študentov pogled na stvari na ravni atomov, prej ali slej pa tudi na podatomski ravni.

 

V šoli smo se učili o podatomskih delcih in se spraševali, kako bi to v resnici povezali z zdravljenjem pravega, živega pacienta. Rekli smo, da »se učimo več in več o manj in manj, dokler ne bomo končno vedeli vsega o ničemer«. Čeprav je bil naš študijski program grajen piramidno, se je čutilo bolj kot inverzna piramida.

 

Žalostna, vendar smešna resnica je, da izraz »znati vse o ničemer« skoraj točno opiše, kaj se zgodi večini študentov medicine med njihovim, pet ali več let trajajočim, medicinskim pranjem možganov. Študij medicine začnejo z najboljšimi nameni, z načrti, kako bodo po koncu študija pomagali ljudem. Po letih in letih študija stvari, ki so premajhne, da bi jih videli brez mikroskopa (in še manjše), z imeni, ki so veliko predolga, da bi jih lahko izgovorili brez zatekanja k latinščini, ugotovijo, da so na vseh uporabnih ravneh izgubili sposobnost komunikacije z normalnimi človeškimi bitji. Mnogi študentje s tem, ko postanejo odlični kemiki, a slabi zdravniki, pozabijo, zakaj so se sploh vpisali na medicino. Njihov jezik, medicinska terminologija, ni samo nerazumljiva, temveč vsebuje tudi informacije o snoveh in tehnikah, ki jih ljudje ne poznamo.

 

Še vedno pa imajo zdravniki moč. Nekateri uporabljajo svojo avtoriteto dobro, drugi jo zlorabljajo. Denar služijo z izdajanjem nadziranih snovi. Hipokratovo prisego »Nikoli ne povzročaj škode« sta sčasoma zamenjali hipokritova prisega »Predvsem zasluži denar« in medicinska mantra »Korist odtehta tveganje«. Ljudje svoje zdravnike ali ljubijo ali pa sovražijo za to, kar so postali.


Presnojedsko posnemanje

V današnjem presnem gibanju vidimo podoben pojav. Neizobraženi laiki poskušajo pomagati drugim tako, da na odrih delijo svoje zgodbe o čudežni povrnitvi zdravja. Od navdušenja pišejo celo knjige. Številna vprašanja, ki jim jih postavljajo, jih spodbujajo, da začnejo kot papagaji ponavljati informacije, ki zvenijo znanstveno, ter z njimi podkrepijo svoje zgodbe.

 

V želji, da bi se s tem preživljali, si začnejo izmišljati terminologijo, s katero se razlikujejo od drugih, na primer visoko presno, zelena dieta, super hrana, detoksifikacija itn., in prodajajo izdelke. Zaradi vitaminov se je pojavila vrsta prehranskih dodatkov, kar je povzročilo pojav super hrane, ta pa ponovno odpira vrata še vrsti drugih prihajajočih prodajnih hitov.

 

Čiščenja, splakovanja, encimi, rafinirana olja, vodne suspenzije nanodelcev, morska zelenjava, alge in redka eksotična zelišča, sadje in zelenjava – vse, kar se lahko prodaja, se prodaja. V presnem gibanju so zdaj številni eliksirji, napoji, tabletke, praški, zamrznjene in dehidrirane snovi ter velika zbirka obloženih kapsul v stekleničkah. To v skupini ljudi, ki naj bi bili poučeni o prednostih hranjenja s svežo presno hrano, kaže stopnjo, do katere so prodajalci prevzeli nadzor. Napačne informacije so postale prej kot izjema pravilo.


Preprosta predstavitev presne hrane

Tako kot se razvijata medicinska znanost in zdravniška praksa ter puščata stare metode za seboj, tako to počne tudi gibanje presnojedcev. Zelo redki vodje, govorniki ali učitelji v presnem gibanju so sledili nekemu programu presne prehrane več kot desetletje. Kolikor mi je znano, nihče ne sledi več programu, na katerem so bili pred desetimi leti. Večina ne sledi niti programu, na katerem so bili pred enim letom. Njihova predavanja več ne učijo, niso znanost, temveč preprosta predstavitev presne hrane. Vse je postalo zgolj izmenjevanje izkušenj, pri čemer »slabovidni« vodijo »slabovidne«. Zdi se, da je pri poučevanju skladnost postala povsem nepotrebna.

 

Za samooklicane vodje je pogosto, da s ponosom trdijo: »Ni treba, da me razumete,« medtem ko rotijo svoje učence: »Poskusite vse in ugotovite, kaj je učinkovito za vas.«

Sprašujem se, kakšne vrste vodenje je to. Ali je mogoče, da jim je moč, pridobljena na odru, stopila v glavo? Kje je vodstvo v tem, da ljudem govoriš, naj eksperimentirajo z vsem, in ugotovijo, kaj najbolje deluje zanje? Kako pomaga začetniku, da ga opogumimo, naj naredi vse iste napake, ki smo jih naredili sami? Seveda, to dobro deluje za prodajalce, ki s svojih polic prodajo vsaj po en izdelek izmed vseh. Ampak ali to deluje tudi za začetnika? Očitno ne, saj čeprav v areno presne hrane vstopa več ljudi kot kadar koli prej, jo hkrati več kot kadar koli prej tudi zapušča.

 

V presnem gibanju se je skoraj vsak posameznik potrudil, da bi se jim pri presnem prehranjevanju pridružili tudi drugi ljudje. Tako preprosto je drugim govoriti, naj jedo več sadja in zelenjave, da bodo ugledali presno luč. Zakaj pa je nam osebno tako težko doseči in vzdrževati povsem presno stanje? Ali je vzrok mogoče to, da presne prehrane ne uporabljamo zdravo in je zato tako težko vztrajati?


Kje smo zašli?

Ali smo pozabili na vzroke, zakaj smo postali presni? Kuhano ni delovalo, presno pa je bila bolj zdrava in hranljiva izbira. Če bi naša »zdrava« presna hrana za nas delovala, bi bili kljub temu v skušnjavi, da jo poslabšamo z vsemi mogočimi prehranskimi dodatki?

 

Se je naše stališče spremenilo zaradi kakšnih globokih razočaranj? Ali nismo, tako kot smo upali, izgubili odvečne teže, pridobili na novo odkrite energije in na skoraj vseh predstavljivih vidikih življenjskega sloga doživeli pozitivnih zdravstvenih rezultatov? Seveda, vsakdo si želi še več, kar lahko dosežemo z izboljšanjem in ponovno opredelitvijo značilnosti zdrave prehrane ter življenjskega sloga, ne pa z vrnitvijo k življenjskemu slogu, ki že od samega začetka ni nikoli deloval. Je naš spomin tako slab, da smo pozabili, kolikokrat so se nam v preteklosti kuhana hrana in prehranski dodatki izjalovili? Če niste prepričani o odgovoru, je ta »vsakokrat«.

 

Kot presnojedci smo ponosni nase, ker stvari vidimo in počnemo drugače. Imenujemo se vegani in smo ponosni, da smo navdušenci nad zdravjem. Govorimo o odpravljanju nasprotij med izrečenimi besedami in načinom življenja. Govorimo, da smo presnojedci in da je kuhana hrana morda droga. Obenem pa še naprej uporabljamo droge farmacevtske kakovosti (encime, MSM in številne druge rafinirane mineralne dodatke). Sprejemamo številne neveganske izdelke (morska trava in alge so kategorizirane kot živali in tudi nobenega čebeljega proizvoda vegani ne odobravajo). Slepimo se s številnimi izdelki, ki jih uporabljamo in niso presni (Bragg aminos, Nama Shoyu, miso, kis, javorjev sirup, agava, kaku, večina »presnih« indijskih oreščkov, številna dehidrirana zelišča in začimbe itn.). Ves ta čas jemo večji odstotek vseh kalorij, ki prihajajo iz maščob, kot pa skupine ljudi, ki sledijo kakršni koli drugi prehrani, celo Atkinsovi priskutnosti. Potem pa se sprašujemo, zakaj (smo razočarani, ko) naše zdravje ne ustreza našim pričakovanjem.

 

Zdi se, kot da bi nam podrobnosti pomenile več od celotne slike. Sprašujemo se, ali dobimo dovolj B-12, ne pa o tem, ali dovolj spimo. Potrudimo se, da imamo v naši prehrani koristne bakterije, vendar se ne posvečamo dovolj našim prijateljem. Skrbi nas svetovna vojna, medtem ko napačno kombiniranje hrane v nas povzroča notranjo vojno. Dokler je telo v vojni, ne more biti duševnega miru.

 

Sta mar blišč in razburljivost tista, ki dajeta tako privlačnost napojem? Ali bi to lahko bila embalaža? Je to, da se lahko igramo zdravnika sami s seboj? Bi jih še vedno uporabljali, če bi jih preprosto imenovali zdravila, kot predlaga medicinska stroka? Ali pa je mogoče ves cirkus okoli prehranskih dodatkov preprosto še en vidik miselnosti »vse o ničemer«?


Vrnitev na pravo pot

Zdravje je linearna, kumulativna izkušnja. Če plačaš ceno za zdravje – pravilno življenje – je nagrada zdravje. Če ne, boste izkusili simptome. Odločitev o tem, ali boste v svoji prehrani uporabljali nadomestke ali pa jo boste popravili, je vaša. Vendar zgolj zadnje prinaša resnično zdravje.

 

Da bi presna prehrana delovala na vas, kot si je narava zamislila, je tako enostavno, da se to ne prodaja – vsaj nič drugače kot pa zaboji pridelkov. Pravzaprav je tako preprosto, da ljudje ne verjamejo tistim med nami, na katere naravna higiena že desetletja čudežno deluje. Čeprav lahko tej temi posvetimo predavanja, delavnice in knjige, bom to predstavil z osmimi kratkimi besedami:

 

»Sadje in zelenjava sta hrana. Drugo so začimbe.«

Ko živimo skladno s to mantro, vse komplikacije odpadejo in potrebna ni nobena tabletka, prašek ali kakršen koli dodatek.

 

Avtor prispevka: Dr. Douglas Graham (avtor knjige Prehrana 80/10/10)

Prevedel: Dr. Matjaž Kovše

Izvirnik: http://foodnsport.com/blog/articles/everything-about-nothing.php

 

O avtorju

 Dr. Douglas Graham je že vse življenje športnik in več kot 30 let presnojedi vegan. Je svetovalec vrhunskih športnikov in trenerjev z vsega sveta. Strokovno je sodeloval z veliko športniki, najboljšimi na njihovem področju, ter s posamezniki iz sveta zabave in jim pomagal pri oživljanju in podaljšanju njihovih karier s prehrano, življenjskim slogom in edinstveno telesno vadbo.

 

Njegovo svetovno uspešnico knjigo Prehrana 80/10/10 lahko dobite na naslovu: www.knjiznibutik.si/





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ljubljana!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Koledar dogodkov Preglej vse
December 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
05.12.201 | Tečaji in delavnice
Začetni tečaj uporabe pametnega telefona
05.12.2016 | Tečaji in delavnice
Začetni tečaj uporabe računalnika
05.12.2016 | Šport
Namizni tenis
05.12.2016 | Tečaji in delavnice
Aquarian Trinity Solutions
05.12.2016 | Družabni dogodki
Citypark bo obiskal Miklavž
06.12.201 | Tečaji in delavnice
Vesela urica angleškega jezika
06.12.201 | Tečaji in delavnice
Nadaljevalni tečaj uporabe računalnika
06.12.201 | Šport
Jutranja telovadba
06.12.2016 | Tečaji in delavnice
Tečaj uporabe tabličnega računalnika
06.12.2016 | Šport
Namizni tenis
06.12.2016 | Tečaji in delavnice
MS Office Word začetni
07.10.2016 | Ostalo
Projekti za zaposlene z nižjo izobrazbo
07.12.201 | Tečaji in delavnice
Začetni tečaj nemškega jezika
07.12.201 | Tečaji in delavnice
Ustvarjalne delavnice
07.12.2016 | Tečaji in delavnice
Razmigaj možgane
07.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
07.12.2016 | Tečaji in delavnice
MS Office Excel VBA
07.12.2016 | Tečaji in delavnice
Opuščanje starega in zbiranje svoje energije skozi pregled celotnega leta
07.12.2016 | Družabni dogodki
Y.business Success Story s Klemenom Furlanom
07.12.2016 | Kultura
Jazzva koncert
08.12.2016 | Tečaji in delavnice
Debatni kožek
08.12.2016 | Tečaji in delavnice
Internet malo drugače
08.12.2016 | Družabni dogodki
Izdelava okraskov in voščilnic
08.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
09.12.201 | Tečaji in delavnice
Nadaljevalni tečaj pametnih telefonov
09.12.2016 | Tečaji in delavnice
Tečaj digitalne fotografije
09.12.2016 | Družabni dogodki
Družabne igre
09.12.2016 | Tečaji in delavnice
Wordpress
09.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica Magičnost gibanja – PREDSTAVITEV
09.12.2016 | Tečaji in delavnice
Bolečine v hrbtu? Ne, hvala.
10.12.201 | Tečaji in delavnice
Magičnost zvoka: zdravljenje korenske čakre
10.12.2016 | Umetnost
Piranski zaliv
10.12.2016 | Kultura
Brezplačni tečaj argentinskega tanga za popolne začetnike
11.12.2016 | Kultura
Muzikal Mamma Mia!
12.12.2016 | Tečaji in delavnice
Zavestna nosečnost: PRIKLIC NOTRANJEGA VODSTVA
12.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
12.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
13.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica: Personal Branding
13.12.2016 | Družabni dogodki
Alzheimer Cafe
13.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
14.11.2016 | Tečaji in delavnice
Tečaj: Kako nad bolečine v hrbtu?
14.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica:Opuščanje starega in zbiranje svoje energije skozi pregled celotnega leta
14.12.2016 | Tečaji in delavnice
Delavnica: Networking
14.12.2016 | Umetnost
ČLOVEŠKI FAKTOR
05.12.201 | Tečaji in delavnice
Začetni tečaj uporabe pametnega telefona
05.12.2016 | Tečaji in delavnice
Začetni tečaj uporabe računalnika
05.12.2016 | Šport
Namizni tenis
05.12.2016 | Tečaji in delavnice
Aquarian Trinity Solutions
05.12.2016 | Družabni dogodki
Citypark bo obiskal Miklavž
Pokaži več
Skrij
Pokaži več
Skrij
Pokaži več
Skrij

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo