Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Nove razstave v Galeriji Vžigalica

V četrtek, 11. aprila, se je v Galeriji Vžigalica odpirla 91. potujoča razstava ADC in 10. razstava ADC Young Guns. Razstavi, ki sta nastali v okviru neprofitne članske organizacije ADC - Art Directors Club, prikazujeta najboljše oblikovalske in oglaševalske rešitve v letu 2012 po izboru mednarodne žirije. V Sloveniji tokrat gostujeta že četrtič.


O svojem poslanstvu je organizacija zapisala: »Organizacija ADC je zavezana spoštovanju preteklosti, slavljenju sedanjosti in postavljanju temeljev za prihodnost v času nenehnih sprememb. Kot takšna je organizacija v letu 2008 na novo oblikovala svoje poslanstvo tako, da to odraža njeno osrednjo vlogo fizičnega in virtualnega središča novih zamisli in sodelovanj; da postavlja izziv sektorju, naj se posveti pomembnim vprašanjem, in da izpostavlja prelomne zamisli. POVEZOVATI. SPODBUJATI. IZBOLJŠEVATI.«

Na razstavi je predstavljen izbor nagrajencev, ki jih je nagradila mednarodna žirija. Razstavljena dela so predstavljena v kategorijah oglaševanje, celostna podoba, oblikovanje, animacija, fotografija, ilustracija, interaktivno oblikovanje in študenti. Razstavljeni so tiskani in TV oglasi, interaktivno oblikovanje, celostne grafične podobe, fotografije, embalaže, študentska dela, ilustracije, plakati in oglaševalske akcije.

Mednarodna žirija je v letu 2012 podelila 241 zlatih, srebrnih in bronastih nagrad ter posebnih omemb. Nagrajenci prihajajo iz 24 držav. Med letošnjimi zlatimi nagrajenci v kategoriji Oblikovanje velja posebej omeniti projekta THE SOLAR ANNUAL REPORT (agencija Serviceplan Gruppe für innovative Kommunikation GmbH & Co. KG, Nemčija, naročnik Austria Solar, Avstrija) in ANAMORPHIC MIRROR (agencija ART+COM, Nemčija, naročnik Deutsche Bank AG, Nemčija). Izpostavljeni so tudi projekti agencije The New York Times Magazine (ZDA), predvsem WHAT HAPPENED TO AIR FRANCE FLIGHT 447?, ki je prejel zlato nagrado v kategoriji Oblikovanje, in ON EARTH AS IT IS IN HEAVEN, ki je prejel zlato nagrado v kategoriji Fotografija. V kategoriji Ilustracija izstopa projekt WHAT'S IN A BEARD PRINT CAMPAIGN (agencija BBDO New York, ZDA, naročnik Procter & Gamble / Gillete Fusion ProGlide, ZDA).

Organizatorja in producenta razstav 91. ADC in 10. Young Guns v Ljubljani sta Oblikovalski center in AmCham - Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, v sodelovanju z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane.

Art Directors Club 



Art Directors Club je svetovno združenje kreativcev, vodilnih na področju vizualnih komunikacij. Člani kluba ADC delijo vizijo ustanovitelja kluba Louisa Pedlarja, ki je leta 1920 med seboj povezal kolege, delujoče na področju oglaševanja, da bi okrepili sloves svoje stroke in razsojali o oglaševanju kot področju umetnosti po vnaprej določenih standardih. Člani združenja ADC imajo tako še po devetdesetih letih Pedlarjeva izhodišča za izziv pri oblikovanju programov, ki povezujejo, izzivajo in spodbujajo kreativne posameznike širom sveta na področju oglaševanja, oblikovanja in interaktivnih medijev. Vsako leto poleg nagrad ADC podeljujejo tudi nagrado Young Guns, ki mlajši generaciji kreativcev (do 30 let z vsaj dvema letoma profesionalnih izkušenj) daje spodbudo ter jim omogoča napredovanje in razvoj na njihovi profesionalni poti. Potujoča razstava ADC je v Sloveniji na ogled že četrtič zapored in tudi tokrat spodbuja h kreativni odličnosti na globalni ravni.

 

Vir: MGML

Oglejte si tudi