Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Norčavosti radijskega teksta na odru Mladinskega

»Smo sredi vojnega območja, pa tega sploh ne opazimo,« so besede mladega nemškega dramatika Wolframa Lotza, ki si bo v četrtek, 17. 9., ob 19.00 v spodnji dvorani Mladinskega ogledal premiero predstave NORČEVANJE TEME.
Wolfram Lotz

:

Norčevanje teme

(Die Lächerliche Finsternis)

Prevod: Urška Brodar

Režija: Tin Grabnar (AGRFT)

Koprodukcija: Mladinsko in AGRFT


Premiera: 17. 9. 2015

Prva slovenska uprizoritev

 

 

Besedilo, ki ga je navdihnil tudi kultni film Francisa Forda Coppole Apokalipsa zdaj, je izjemna uspešnica. Norčevanje teme (Die lächerliche Finsternis) je pravzaprav radijska igra, ki je v pretekih dveh sezonah v nemško govorečem prostoru doživela že osem uprizoritev in je bila letos uvrščena med deset najboljših besedil najpomembnejšega nemškega gledališkega festivala Theatertreffen, v Mülheimu pa nominirana za nagrado za najboljšo dramo leta 2015. Lotzevo delo Nekaj sporočil za vesolje (Einige Nachrichten an das All) je krstno uprizoritev doživelo leta 2014 ljubljanski Mali drami.

Režija predstave je v rokah mladega Tina Grabnarju, prvega režiserja v Sloveniji, ki bo svojo diplomsko nalogo predstavil v okviru repertoarnega programa institucionalnega gledališča. Gre za zaupanja vredno in drzno potezo novega vodstva Slovenskega mladinskega gledališča. Kot pravi Grabnar, njegova predstava prevrača klasično razumevanje gledališča. V času, ko je vse podvrženo krutemu individualizmu, si v gledališču poskuša izboriti čas. Da posameznik, potopljen v svoj egoizem, to ugotovi, potrebuje čas in okoliščine, da ga ustavijo pri rušenju. Poanta je v trajanju, saj gre za odnos do biti in s tem za raziskavo biti. Človek, ki temi dopusti norčavost, mora pustiti tudi času, da ga ujame, in samemu sebi, da si prisluhne.

Premiero si bo ogledal tudi avtor besedila Wolfram Lotz, po prvi ponovitvi, v petek, 18. 9., pa bomo v okviru programa Mladinsko_Dialog pripravili pogovor z njim.

Predstava je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, in je, kot pravita umetniški vodja Mladinskega, Goran Injac, in Tomaž Gubenšek, profesor na AGRFT, poleg priložnosti za sodelovanje tudi odlična priložnost za odpiranja novih uprizoritvenih možnosti  v prihodnje.

Prevod dela je podprl Goethe-Institut.

Uprizoritvene pravice S. Fischer Verlag GmbH, Frankfurt na Majni, Nemčija; © 2013

 

Igrajo:

Daša Doberšek, Željko Hrs, Klara Kastelec (AGRFT), Ivan Peternelj, Robert Prebil

Nika Rozman k. g. in Stane Tomazin

 

Dramaturgija: Nina Šorak

Asistenca režije: Marko Mlačnik 

Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič 

Scenografija: Adriana Furlan 

Avtorski zvok: Tomaž Grom 

Svetovanje pri delu z glasom: Irena Tomažin 

Lektorica: Mateja Dermelj 

Oblikovanje zvoka: Marijan Sajovic

Oblikovanje luči: Matjaž Brišar

Vodja predstave: Janez Pavlovčič

 

DODATNO GRADIVO:

 

Vsebina predstave: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-201516/norcevanje-teme/opis/

 

Foto iz predstave: http://www.mladinsko.com/predstave/premiere-201516/norcevanje-teme/foto/

 

 

 

Oglejte si tudi